Open dag

Veel gestelde vragen over Matching

Hieronder staan de meest gestelde vragen over Matching op de universiteit. Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan contact op met studievoorlichting. Zij helpen je graag verder.

Aanmelding Studielink uiterlijk 15 januari bij opleidingen met Numerus Fixus?

Ja, je moet je voor de volgende drie opleidingen uiterlijk 15 januari in studielink hebben aangemeld: Biotechnologie, Moleculaire Levenswetenschappen en Voeding en Gezondheid.  De toelatingseisen en de selectieprocedure worden op de opleidingspagina's uitgelegd. Lees het regelement dat op de opleidingspagina staat goed door! De drie opleidingen houden een selectie/toetsdag op 10 februari 2018.

De uitslag van de decentrale selectie wordt 15 april 2018 via Studielink bekend gemaakt. 

Wat is matching?

Matching is onderdeel van de aanmeldingsprocedure bij de universiteit. Nadat jij je – in ieder geval vóór 1 mei – via Studielink hebt aangemeld, word je uitgenodigd om een online matching test in te vullen. Doordat de regeling op dit moment wordt herzien, zal dit nog even duren. Zodra de nieuwe regeling is goedgekeurd zullen we alle studiekiezers die zich hebben aangemeld op de hoogte brengen van de nieuwe procedures.

Waarom doet de universiteit aan matching?

De universiteit vindt het belangrijk dat je een opleiding kiest die goed bij je past. Door het invullen van de online matching test vergroot je de kans om de opleiding succesvol te doorlopen.

Voor wie is matching?

Matching geldt voor iedereen die zich aanmeldt als eerstejaars student in Studielink voor een bacheloropleiding.

Wat levert matching op voor mij als student?

Door de online matching test in te vullen, krijg je meer inzicht in  de studie die je graag wilt volgen en vergroot je de kans op het succesvol doorlopen van je opleiding. Daarbij adviseren wij iedereen ook om naar een open dag en/of meeloopdag te gaan om zo een goede indruk te krijgen van de opleiding.

Voor welke opleidingen geldt matching?

Matching geldt voor bijna alle bacheloropleidingen. De enige opleidingen waarvoor dit niet geldt zijn de opleidingen Biotechnologie, Moleculaire Levenswetenschappen en Voeding en Gezondheid. Voor deze opleidingen geldt een numerus fixus en wordt gebruik gemaakt van decentrale selectie. Om deze reden hoeft een student die zich voor deze opleiding aanmeldt niet deel te nemen aan Matching. Voor die drie opleidingen geldt de verplichting dat je aan een kennismakings- en selectiedag moet deelnemen.

Is de matchingsactiviteit verplicht?

Ja, deze matchingsactiviteit is verplicht! Wanneer jij je voor een bacheloropleiding aanmeldt via studielink, dan moet je  de online matching test invullen.

Ben je automatisch toelaatbaar als je voldaan hebt aan de matchingsactiviteit?

Nee, je bent niet automatisch toelaatbaar als je voldaan hebt aan de matchingsactiviteit. De matchingsactiviteit is een onderdeel van de aanmeldingsprocedure. Je wordt alleen toegelaten tot een bacheloropleiding als je voldaan hebt aan matching en je de juiste vooropleiding hebt.

Hoeveel tijd kosten de matchingsactiviteiten?

De online matching test neemt ongeveer een half uur tijd in beslag.

Wat houdt de online matchingtest in en kan ik me daar op voorbereiden?

De online matching test is geen toelatingstest. Het maken van de test is bedoeld om jou meer inzicht te bieden in de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. De test bestaat uit 4 delen: oriënterende vragen over o.a. jouw vooropleiding, vragen over studievaardigheden, vragen die betrekking hebben op de opleiding en jouw motivatie. Je kunt je voorbereiden door goed alle informatie op de site te lezen, contact op te nemen met de opleiding of bv een studiekeuzecoach en vast na te denken waarom je juist die opleiding wilt gaan doen.

Wanneer ontvang ik de online matchingtest?

Op het moment wordt de regeling matching herzien. Zodra de nieuwe regeling is goedgekeurd zullen we alle studiekiezers die zich hebben aangemeld op de hoogte brengen van de nieuwe procedures. We hopen eind februari te starten.

Wat gebeurt er als je de online matchingtest hebt gemaakt?

Direct nadat je de test hebt ingevuld ontvang je een bevestigings-e-mail dat je de test gemaakt hebt. Binnen 3 weken ontvang je een e-mail met informatie over de uitslag van de test. Het kan zijn dat de uitslag van de test aanleiding geeft voor een studieadviseur, om jou in een e-mail uit te leggen waarom hij/zij twijfelt.

Bij aanmelden vóór 1 mei: kun je op basis van de online matchingtest worden geweigerd voor een opleiding?

Matching is geen toelatingstest. De uitkomst van de test heeft dan ook geen invloed op jouw toelating. Maar mocht je overleg gehad hebben over de uitslag van de test met de studieadviseur, neem dan zijn/haar advies wel mee in je beslissing of je aan de opleiding begint. Heb jij de test niet voor 1 augustus ingevuld, dan kun je wel een bindend matchingsadvies krijgen!

Bij aanmelden ná 1 mei: kun je op basis van de online matchingtest worden geweigerd voor een opleiding?

Wanneer je je na 1 mei in Studielink hebt aangemeld geldt: een negatief advies kan bindend zijn.