Docent ontwikkelteam Vakoverstijgend Leren voor Duurzame Ontwikkeling

Steeds meer scholen zijn bezig een duurzame school te worden en zijn op zoek naar manieren om duurzame ontwikkeling invulling te geven in het onderwijs. In het Docent ontwikkelteam nlt van afgelopen jaar hebben wij gemerkt dat onze aanpak docenten aanspreekt en inspireert om duurzame ontwikkeling te integreren in hun lespraktijk en collega’s hierin mee te nemen.

In dit Docent ontwikkelteam (DOT) gaan we experimenteren met de didactiek van Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Dat betekent dat we aan de slag gaan met complexiteit, systemisch werken, het stimuleren van onderzoeksvaardigheden, reflectie en het activeren van leerlingen en waardeontwikkeling. Vanuit deze didactiek gaan we onderwijs ontwikkelen en uitproberen waaronder ook het leren aan de hand van vakoverstijgende authentieke opdrachten. Tijdens de DOT ontwikkel je een aanpak die je op school direct kunt gaan toepassen.

Voor wie:

Aangezien het in dit DOT gaat om vakoverstijgende, eventueel school brede projecten, is het voordelig als je al ervaring hebt met vakoverstijgend werken doordat je bijvoorbeeld les geeft in NLT of O&O. Je bent echter ook welkom als docent in één van de exacte vakken of gamma vakken. Als je Leren voor duurzame ontwikkeling op school echt een plek wilt geven, kan het handig zijn om deze DOT samen met een collega te volgen, zodat je ook op school kunt optrekken.

Tijdsinvestering:

In totaal zullen er acht bijeenkomsten worden georganiseerd waarvan de eerste een nascholing is in de didactiek van Leren voor Duurzame Ontwikkeling zoals ontwikkeld door Stan Frijters van Aeres Hogeschool. Deze is bedoeld voor mensen die nog geen eerdere ervaring hiermee hebben. De bijeenkomsten zijn werkbijeenkomsten en bijeenkomsten waarbij af en toe experts worden uitgenodigd. Houd rekening met minimaal 4 uur aan huiswerk.

Data bijeenkomsten

• 1e startbijeenkomst: dinsdag 24 september 2019
  • 2e bijeenkomst: dinsdag 29 oktober 2019
  • 3e bijeenkomst: donderdag 28 november 2019
  • 4e bijeenkomst: dinsdag 21 januari 2020
  • 5e bijeenkomst: donderdag 5 maart 2020
  • 6e bijeenkomst: dinsdag 7 april 2020
  • 7e bijeenkomst: donderdag 14 mei 2020
  • 8e slotbijeenkomst: dinsdag 9 juni 2020

Deelnemen aan een DOT

Vraag je je af of dit DOT iets voor jou is? Of heb je andere vragen, neem dan contact op met Reina Kuiper.

Let op: dit DOT is erg populair, het kan zijn dat je op een wachtlijst komt.

Geef je les op een school uit het Food Valley Scholennetwerk, dan kun je tegen inlevering van 13 vouchers deelnemen.

Meer informatie over de vouchers

Wij vragen de schoolleider om een overeenkomst te ondertekenen waarin staat op hoeveel uren vrij te roosteren tijd je recht hebt voor de bijeenkomsten en het huiswerk.