Natuurlijk leren: Ecologie in het onderwijs

Bent u gefascineerd door de natuur? Wilt u meer over ecologie weten en samen met collega’s werken aan de vormgeving van uw ecologielessen en aan uw eigen professionaliteit? Neem dan deel aan het docentontwikkelteam Ecologie.

U werkt samen met collega's aan vakinhoud én didactiek. U ontwikkelt u een lessenreeks ecologie die volledig up to date is, past bij uw wensen en situatie en die gebaseerd is op de nieuwste inzichten in de didactiek van de ecologie. U krijgt daarbij alle hulp die u nodig hebt op het gebied van ecologie zelf en de didactiek ervan. De nascholing wordt geregistreerd in RegisterLeraar.

In januari 2017 is het docentontwikkelteam (DOT) op het NIOO gestart. Acht docenten biologie gaan verder met dit Ecologie DOT 2017/18.

Experts

Bron van vakinhoud zijn ecologie-experts van NIOO en van Wageningen University & Research. Wageningen University & Research behoort op dit gebied tot de wereldtop. Voor didactiek van ecologie zijn u en uw collega’s de eerste bron, maar twee (vak)didactici staan voor u klaar: Marcel Kamp en Arjen Nawijn (Aeres Hogeschool Wageningen, voorheen Stoas Wageningen Vilentum Hogeschool).

Marcel Kamp was tot zijn pensionering lerarenopleider aan de Radboud Universiteit. Arjen Nawijn is expert op het gebied van ecologie en traint onder meer professionals in onderzoekend en ontwerpend leren.

Werkwijze

In een DOT van Wageningen University is de deelnemer bepalend voor het programma, de inhoud en de gekozen eindproducten. In de kick-off bijeenkomst beslist u zelf over de inhoud van het programma en eventuele nevenactiviteiten. Het Food Valley Netwerk VO-HO ondersteunt de realisatie van uw wensen en is verantwoordelijk voor de organisatie van het DOT.

Globale planning

Op de kick-off bijeenkomst van maandag 8 mei heeft Marcel Kamp een inleiding verzorgd over een hoofdstuk uit het nieuwe ecologiedidactiek boek dat hij samen met Mieke Kapteijn schrijft voor de NVON reeks. Deelnemers hebben de concept versie van dit boek in het kader van dit ecologie DOT ontvangen. Ook is tijdens de Kick-off bijeenkomst in onderling overleg vastgesteld wat het DOT precies gaat doen.

Het DOT komt in het schooljaar 2017/18 vier of vijf keer bij elkaar en de leden houden tussendoor contact met elkaar en het Food Valley Netwerk VO-HO over de vorderingen, wensen en vragen.

Deelnemen

Geeft u les op een school uit het Food Valley Scholennetwerk? Elke eerste docent uit het scholennetwerk die zich opgeeft voor een DOT-traject, mag dit traject gratis volgen. Dat is een voordeel van €650,- op uw scholingsbudget!

Wij vragen uw schoolleider om een contract te ondertekenen waarin staat op hoeveel uren vrij te roosteren tijd u recht hebt voor de bijeenkomsten en het huiswerk. U moet rekenen op 60 – 80 uren inzet en daarnaast nog uren voor het testen van materiaal in uw eigen klas of samen met een collega.