Wolkenfysica Simulatie

In deze simulatie maakt de leerling kennis met wolkenvorming in de meteorologische grenslaag. De grenslaag speelt een belangrijke rol in onze beleving van het weer en klimaat. Onder andere door haar mengende en middelende invloed op de inhoud en temperatuur. Wolkenvorming speelt daar een sleutelrol in.

Wolkenfysica Simulatie

In de simulatie ontdekt de leerling de verschillende thermische processen in de grenslaag (de onderste laag van de atmosfeer). Daarbij leren ze hoe warmte uit de energiebalans en vocht uit de vochtbalans in samenspel tot wolkenvorming leiden. Ze ontdekken spelenderwijs hoe grenslaag-wolken en mist tot stand komen onder verschillende omstandigheden, zoals verschillende seizoenen, breedtegraden, bodemvochtgehalte en bodembedekking. Aan het eind van de simulatie komt ook de invloed van vochtaanvoer door wind naar voren.

Praktische invulling

De simulatie is te gebruiken als zelfstandig lesonderdeel. De leerling doorloopt de vier challenges binnen de simulatie zelfstandig. Elke challenge duurt ongeveer 15 minuten. De resultaten van een challenge kunnen door de leerling in PDF worden opgeslagen. Eventueel kan er ook in tweetallen gespeeld worden.

De simulatie biedt een mooie context voor het NiNa onderwerp Geofysica of ter illustratie bij het onderwerp thermische processen. Daarnaast is het goed mogelijk de simulatie te gebruiken in combinatie met de NLT module Summer in the City.