Forensisch Onderzoek

In deze lesmodule kruipt de leerling in de huid van een forensisch onderzoeker. Bij de 112-alarmcentrale komt een telefoontje binnen. Er blijkt een iemand vermoord te zijn. Het speurwerk begint. Vingerafdrukken worden zichtbaar gemaakt en op de plaats delict ligt een zwarte pen, waarvan de inkt met behulp van chromatografie onderzocht wordt. Waar vandaan heeft de moordenaar de kogel afgeschoten? En kunnen we dat berekenen? Uiteindelijk worden ook cellen onderzocht met behulp van DNA-sporen.

Leerlingenmateriaal Het lesmateriaal en materiaal voor experimenten kunt u vinden op de website van Natuur Leven en Technologie. Bent u nog geen lid van Vereniging NLT en wilt u wel de module bestellen, stuur dan een e-mail naar info@betavak-nlt.nl.
Docentenhandleiding Via de NLT database kunt u de docentenhandleiding downloaden.
Doelgroep vwo 4 NG/NT profiel
Studielast 40 studielasturen
Experimenten Vingerafdrukken maken en analyseren, bodemonderzoek door middel van geleidbaarheid, stoffenidentificatie, chromatografie, kogelbaan experiment en bloedonderzoek.
Fotobestanden - U kunt de fotobestanden van de vingerafdrukken via de NLT database downloaden.
Context/ Concept Een misdrijf en bijbehorend forensisch onderzoek. Alle disciplines worden aangesproken: natuurkunde, wiskunde, scheikunde en biologie om samen tot één eindresultaat te komen: het oplossen van de moordzaak.
Voorkennis Dit is de startmodule voor het vwo. Voorkennis van biologie, scheikunde en natuurkunde van 3 vwo is vereist.
Toetsing Onderzoeksdossier en een proefwerk
Verwante opleidingen > Forensic Sciences
> Moleculaire Levenswetenschappen