Economie

Food Valley Netwerk VO-HO biedt ondersteuning in het vak aardrijkskunde. Voor inhoudelijke vakkennis kun je deelnemen aan onze nascholingen uit deTeacher Academy of deelnemen aan een Docent ontwikkelteam. Voor in de klas bieden we gecertificeerde lesmodules en andere lesmateriaal en voor leerlingen die meer uitdaging zoeken bieden we Junior Consultancy Trainingen. Verder kun je met je klas Wageningen University bezoeken en practica, colleges en rondleidingen volgen.

Nascholingen

Energie simulatie

Met deze unieke lessenserie wordt een brug geslagen tussen Wagenings onderzoek en lesstof voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Voor het vak economie beheert de leerling in deze 'Energie simulatie' de elektriciteitsvoorziening van een fictief eiland. De leerlingen kruipen in de huid van een Wageningse econoom en sluiten de lessenserie af met een advies aan de minister van EL&I over de inrichting van het electriciteitsaanbod in de periode van 2016 tot 2050.

Naar de Economie Simulatie

Waterhandelspel

Het waterhandelspel (bordspel met spreadsheet) is een simulatiespel waarin leerlingen spelenderwijs ervaren hoe handel in waterrechten tot een efficiënte verdeling van water leidt. Het spel is een uitstekende demonstratie van handel in gebruiksrechten en van de werking van een markt in het algemeen en maakt zo de economische theorie zichtbaar. In het spel ervaren spelers een typisch milieu-economisch vraagstuk. Het spel wordt gespeeld met 8-40 spelers en één spelleider. Het duurt 1 tot 2 uur.

Onderwerpen die in de nabespreking aan bod kunnen komen zijn:

  • Welke beleidsinstrumenten kan je gebruiken om water slimmer en efficiënter te gebruiken of om water op een eerlijke manier te verdelen?
  • Wat zijn de kosten en de effectiviteit van bepaalde beleidsinstrumenten?

De kosten van het spel bedragen €25 en kan aangevraagd worden via het contactformulier op deze website. We ontvangen graag het adres waar het spel naartoe gestuurd mag worden en het factuuradres. U kunt kosteloos éénmalig de begeleiding van een student aanvragen. Mocht u dit willen, dan horen wij dat ook graag van u.

In onderstaande presentatie staat meer informatie over het spel.

Waterhandelspel

Let op: het spel is niet langer via de leerstoelgroep of opleiding te bestellen, maar alleen nog via Food Valley Netwerk VO-HO.

Wereldvoedselspel

Junior Consultancy Trainingen

Vwo leerlingen die meer uitdaging en verdieping zoeken gaan in een multidisciplinair team aan de slag met een opdracht geformuleerd door een expert van Wageningen University & Research. Aan het eind van het traject moeten de leerlingen hun eindproduct presenteren aan de opdrachtgever.

Online Proefstuderen

In vier lessen krijgen leerlingen een aantal mini (video)colleges en opdrachten die zij thuis kunnen maken. Onze studenten helpen hen met de opdrachten. Om de cursus succesvol af te ronden is ongeveer 1 uur per les nodig.