Reisbeleid studenten

Ben je van plan om in het kader van je studie aan Wageningen Universiteit & Research naar het buitenland reizen? Je hebt toestemming van WUR nodig voor internationale reizen.

Deze toestemming wordt onder andere gebaseerd op het reisadvies van de Nederlandse overheid:

  • Reizen naar groene of gele gebieden zijn toegestaan.
  • In bepaalde gevallen zijn reizen naar oranje gebieden toegestaan.
  • Reizen naar rode gebieden zijn niet toegestaan.

Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie.

Reizen naar ‘groene’ of ‘gele’ gebieden

Studiegerelateerde reizen naar groene of gele gebieden zijn toegestaan. Je moet toestemming vragen voordat je vertrekt. Er moet een formulier Questionnaire risk area Yellow and Green ingevuld worden dat tevens een checklist is om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat.

Vrije keuzevakken zijn alleen toegestaan als je ze als formele uitwisselingsstudent gaat volgen in het kader van een uitwisselingsprogramma van Wageningen University & Research. En alleen in code groen of geel gebieden. Als formele uitwisselingsstudent heb je dus zonder een aanvraag te doen, impliciet toestemming om te reizen.

Reizen naar ‘oranje’ gebieden

Studiegerelateerde reizen naar oranje gebieden zijn niet toegestaan, maar er gelden twee uitzonderingen:

  • Voor studenten die een MSc-stage of -afstudeervak Disaster Studies doen, geldt een hardheidsclausule voor gebieden met code oranje en kan een uitzondering gemaakt worden.
  • Internationale studenten mogen naar een oranje gebied reizen als het hun thuisland betreft en de veiligheidsrisico’s uitsluitend Corona-gerelateerd zijn.

Je moet toestemming vragen voordat je vertrekt. Vul het Questionnaire risk area Orange in dat tevens een checklist is om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat.

De toestemmingsprocedure neemt aardig wat tijd in beslag, zie het processchema. Zorg ervoor dat je er goed op tijd mee begint! Ga je zonder toestemming op reis? Dan wordt je reis als een privéreis gezien, op jouw eigen risico en jouw eigen financiële verantwoordelijkheid. Ook kunnen dan geen credits worden toegekend.

Bekijk het reisbeleid van WUR voor meer informatie.

Je kunt voor meer informatie contact opnemen met je vakbegeleider, je studieadviseur of je exchange coördinator.