Vertrouwenspersoon

Studenten die last hebben van ongewenst gedrag van anderen kunnen advies vragen aan een vertrouwenspersoon voor studenten. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en alles wat je bespreekt is vertrouwelijk.

Ongewenst gedrag is gedrag dat je zo hinderlijk vindt dat je er last van hebt tijdens je studie. Wat ongewenst is bepaal je zelf. Het is een probleem als jíj het gedrag als ongewenst ervaart.

Pesten, (sexuele) intimidatie, discriminatie, bedreiging, stalken en roddelen zijn vormen van ongewenst gedrag. Ook heel subtiele vormen kunnen sterk je gevoel van veiligheid en het plezier in je studie verminderen. Ongewenst gedrag kan leiden tot stress en psychische of lichamelijke klachten. Blijf er dus niet mee rondlopen.

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk om bij ongewenste omgangsvormen snel actie te ondernemen. Ongewenst gedrag kan namelijk leiden tot stress en psychische of lichamelijke klachten die je zowel privé als tijdens je studie hinderen.

Het spreekt voor zich dat anderen je met respect behandelen. Als je problemen hebt met het gedrag van een ander, kan het zijn dat de veroorzaker zich niet bewust is van het effect dat zijn of haar gedrag op jou heeft. Het is dan verstandig om de persoon aan te spreken op het feit dat jij je stoort aan zijn of haar gedrag. Je kunt vertellen dat je dit als ongewenst, kwetsend of zelfs als bedreigend ervaart. Je kunt ook iemand die je vertrouwt, een studiegenoot of docent vragen om dit aan die persoon te vertellen. Je kunt ook contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen maar praat erover.

Afspraak maken

Je kunt een afspraak maken met een vertrouwenspersoon via e-mail: vpstudent@wur.nl.

Vragen? Bel dan naar het secretariaat: 0317-483618.

Kun je een klacht indienen?

Je kunt een klacht indienen bij de raad van bestuur als je pogingen om de situatie te veranderen niet hebben geholpen. Het indienen van een klacht gebeurt schriftelijk. Dit kan ook nog een periode nadat het gedrag is opgetreden. De vertrouwenspersoon informeert je over de klachtenregeling en de procedure. Hij/Zij ondersteunt je bij het formuleren en indienen van een klacht en tijden de gehele klachtenprocedure.