Studentenverhaal

Toen ik werkzaam was als onderzoeksdiëtist begon een vervolg van een loopbaan in het onderzoek toch weer te kriebelen

Florien Verbeek, student Nutrition & Health

Na mijn aanmelding volgde al snel een ‘specialisatie vragenlijst’. Erg handig, want dit kan je helpen bij het samenstellen van je vakkenpakket tijdens het individuele gesprek met de studieadviseur.
Florien, student Nutrition & Health

Vooropleiding

Gezien mijn grote interesse in de invloed van voeding op (het voorkomen van) ziekte, heb ik na mijn middelbare school gekozen voor de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Al snel kwam ik erachter dat ik vakken als pathologie en klinische voeding erg interessant vond. Hierdoor heb ik gekozen voor een stage in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Tijdens deze stage heb ik mij ontwikkeld tot een beginnende beroepsbeoefenaar als diëtist. Daarnaast heb ik tijdens deze stage onderzoek gedaan naar het diagnosticeren van ondervoeding in geriatrische patiënten. Hierbij merkte ik dat de praktische aspecten van het onderzoek doen bij deze doelgroep, maar ook het toepassen van statistiek op de verkregen data, erg leuk vond.

Keuze voor de master Nutrition & Health

Na het behalen van mijn bachelor diploma, heb ik ervoor gekozen om eerst werkervaring op te doen als klinisch diëtist in verschillende organisaties. Toen ik op een gegeven moment werkzaam was als onderzoeksdiëtist voor een studie binnen de universiteit van Maastricht, begon een vervolg van een loopbaan in het onderzoek toch weer te kriebelen.

Na masters op verschillende universiteiten bestudeerd te hebben, is mijn keuze op de master Nutrition & Health in Wageningen gevallen. Het feit dat het een tweejarige master betreft, ik de focus echt kon leggen op de relatie tussen voeding en ziekte én de universiteit internationaal goed staat aangeschreven, heeft voor mij de doorslag gegeven om voor de WUR te kiezen.

Nadat mijn aanmelding was goedgekeurd, volgde al snel een ‘specialisatie vragenlijst’. Deze vragenlijst bestond uit zestig leerdoelstellingen, passend bij één van de vijf specialisaties. Per stelling werd gevraagd om aan te geven in hoeverre deze je interesseerde. Bij de uitkomst van deze vragenlijst zie je dan voor welk percentage jij ‘matcht’ per specialisatie. Erg handig, want dit kan je helpen bij het samenstellen van je vakkenpakket tijdens het individuele gesprek met de studieadviseur. Zo kies je voor één hoofdspecialisatie, maar kun je verschillende vakken volgen uit andere specialisaties. Op deze manier volg je een gepersonaliseerd programma dat helemaal past bij jouw interesses.

Aangezien deze master geen pre-masterprogramma kent, had ik als HBO’er het eerste half jaar wel voornamelijk verplichte vakken om mijn achterstand in bijvoorbeeld statistiek en methodologie in te halen. Voor mij waren dit inhoudelijk niet de meest interessante vakken, maar wel nodig om goed onderzoek te leren doen. Aangezien de keuzevrijheid na dit half jaar enorm is, heeft dit voor mij niet voor een belemmering gezorgd.

Meer over Nutrition & Health