Kerst en nieuwjaar

Het is alweer een paar weken geleden, maar ik wil toch nog een stukje schrijven over Kerstmis in Kopenhagen. Tijdens de Kerst dagen was ik thuis met mijn familie, maar het begint hier al een stuk eerder in de stad. Natuurlijk hebben ze hier geen Sinterklaas, dus de versieringen en kerstmarkten zijn er al vroeg.

Elk jaar hebben ze hier weer kerstbier. Het wordt op de eerste vrijdag van november als eerste keer van het jaar verkocht. Die avond zal bijna iedereen te vinden zijn in een bar, en om negen uur mag het kerstbier geserveerd worden. Het is om te vieren dat Kerst er aan komt en veel mensen dragen die avond blauwe Kerstmutsen. Deze dag wordt J-dag genoemd. Natuurlijk zat ik zelf ook in een bar en ik moet toegeven, kerstbier is geen slecht bier. Normaal heb ik echt een hekel aan bier, maar dit is niet verkeerd. Er werd mij ook verteld dat normaal kerstbier gemaakt wordt met specerijen die je aan Kerst doen denken, zoals kaneel. Hier maken ze ook kerstbier dat, in plaats van gemaakt wordt met zulke specerijen, juist goed past bij het traditionele kerstmaal op eerste kerstdag. Eten zoals, geroosterde eend, geroosterde aardappelen, rode kool en hete kersen saus wordt er gemaakt. Ze hebben ook een rijst pudding. In deze pudding is een amandel verstopt. Degene die deze amandel vindt krijgt een cadeautje, gewoonlijk is dat een marsepeinen varken.

De stad staat ook vol met kerstmarkten. Sommige zijn er maar voor één dag, andere voor een langere periode. Dit geeft een geweldige atmosfeer aan de stad en maakt het erg leuk om lekker door de stad te slenteren. Ze hebben bij die markten veel spullen die verkocht worden en natuurlijk ook Glögg. Dit is vergelijkbaar met Glühwein, maar ik denk dat er wat andere specerijen aan toegevoegd zijn.

Tijdens Kerstmis is het ook ongelofelijk leuk om een bezoekje te doen aan Tivoli. Tivoli is rond die tijd volledig versierd met lichtjes en kerstbomen, en er zijn een heleboel extra kraampjes met spullen en eten. Ik ben zelf naar Tivoli geweest op Nieuwjaarsdag. Het is dan nog steeds versierd in kerststijl. Als extra’s hebben ze dan ook een paar avonden achter elkaar vuurwerk shows. Ik heb zelfs vuurwerk gezien gevormd als een smiley. Natuurlijk is het drukker in Tivoli tijdens deze periode, maar het is het zeker waard om te gaan.

Op Oudjaarsavond ben ik naar Nyhavn geweest. Dit is de oude haven van de stad. We hebben geweldig vuurwerk gezien vanuit het hotel D’Angleterre. Daarnaast mochten mensen zelf ook vuurwerk afsteken op straat. Dit was voor mij iets te veel, omdat het een drukke stad is en ik niet zo’n held ben met vuurwerk. Wat wel fijn was, dat je makkelijk de metro kan pakken en dan tijdens het reizen geen last te hebben van vuurwerk. Toch was het leuk om het ook hier mee te maken en natuurlijk zijn we het Nieuwjaar in gegaan met een glas champagne.