Oslo, Stavanger en Bergen

Ik beloofde in mijn laatste verslag al dat ik zou vertellen over mijn herfstvakantie, die niet zo lang geleden was. Nadat we ons eerste examen hadden gehad kregen we een week vrij. Die ik heb gebruikt om zelf rond te gaan reizen, iets wat ik graag doe. Ondanks dat ik het hier helemaal geweldig vind – de bergen, het fjord en de rivier- miste ik stiekem toch de grotere steden. Dus het werd hoog tijd daar iets aan te doen!

Ik begon direct goed door naar Oslo te gaan, Noorwegens grootste stad en tevens hoofdstad. Hier bezocht ik vrienden uit Wageningen die ook op uitwisseling zijn in een klein stadje vlakbij. En ik nam natuurlijk de tijd om Oslo zelf te bekijken: van de cathedraal en het koninklijk paleis tot het nobel prijs museum en het opera house (met een prachtig uitzicht over de stad). De stad echt een mooie mix van oud en nieuw, en het beviel me wel.

Na Oslo pakte ik de nachttrein (waar ik zelfs een kussen en een deken kreeg) naar Stavanger, Noorwegens derde grootste stad. Ook daar bekeek ik de haven en het centrum, met wederom een kathedraal en een hele mooie wachttoren. Het was duidelijk kleiner dan Oslo, maar had zijn eigen charme.

Aangezien ik de grootste en de derde stad had gehad, miste ik alleen nog nummer 2. Dus de trip eindigde in Bergen. Dit was denk ik mijn favoriet, niet te klein en niet te groot. Op de foto zie je Bryggen, dat wereld erfgoed is en handelshuizen heeft uit de middeleeuwen.  Deze gebouwen zijn beschermd en worden onderhouden en zijn nog steeds in gebruik. Afgezien van deze oude straat aan de haven waren er nog meer oude gebouwen, waaronder een fort. En er waren genoeg bergen, waarvan ik er één beklommen heb, wat een prachtig uitzicht gaf op de stad. Zoals je kan zien op de foto was het weer niet zo best, wat niet verrassend is, want Bergen is de natste stad van Europa. Het was eigenlijk de hele week aan het regenen, maar ik raak er nu aan gewend. Zoals de Noren zeggen: er is niets zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding!

Van Bergen nam ik de ferry terug, helemaal over de fjorden naar het Sogndalsfjord, mijn thuis fjord, waarmee ik een mooi cirkeltje afsloot. Er is nog één ander ding dat ik gedaan heb in de vakantie, maar dat laat ik over voor de volgende keer, omdat ik vind dat het zijn eigen foto en verhaal verdiend. Wordt vervolgd...

Ha det bra!