Master Animal Sciences

De master Animal Sciences is een internationaal georiënteerd programma voor studenten met interesse in dieren die een integraal onderdeel uitmaken van onze maatschappij. De opleiding levert diepgaande kennis over diverse aspecten van deze dieren, van de biologie van het individuele dier naar de relatie tussen het dier en de directe omgeving, tot maatschappelijk en ethische aspecten van de dierhouderij. Het doel van de master Animal Sciences is, om door middel van excellent onderwijs, vaardige en professionele dierwetenschappers op te leiden, die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van duurzame manieren waarop wij dieren houden.

Over de opleiding Animal Sciences

De tweejarige, Engelstalige opleiding Animal Sciences biedt een multidisciplinair en individueel studieprogramma. In het eerste jaar volg je voornamelijk vakken. Dit zijn vakken gericht op het ontwikkelen van (academische) vaardigheden, verdiepende vakken gericht op een specialisatie, vrije keuze vakken en - indien nodig - vakken waarmee je je basiskennis ophaalt. Welke vakken dit precies zijn hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en interesse.

In het tweede jaar doe je een afstudeeronderzoek in je specialisatie. Daarnaast kun je, afhankelijk van je vooropleiding, kiezen voor een stage bij een bedrijf in een bepaalde specialisatie, of voor een professionele oriëntatie buiten het terrein van de Dierwetenschappen (zie Professional tracks). Je kunt daarnaast je onderzoek en stage in het buitenland doen, maar ook voor het volgen van onderwijs zijn er mogelijkheden in het buitenland (zie Internationale masterprogramma’s).

Ga naar het studieprogramma van Animal Sciences (Engels)

Waarom de master aan Wageningen?

Ga naar ervaringen van studenten Animal Sciences (Engels)

Specialisaties

Welke specialisatie van Animal Sciences je ook kiest, je gaat aan de slag met vraagstukken rond duurzame dierhouderij, diergezondheid en dierenwelzijn. Wil je weten hoe je een ziekte-uitbraak in een bepaalde populatie dieren kunt voorkomen? Of hoe je dierenwelzijn en diergezondheid kunt handhaven en verbeteren? Ben je geïnteresseerd in het bestuderen van individuele dieren of in dierhouderijsystemen? Vind je het fascinerend hoe diervoeding de groei en gezondheid beïnvloedt? Of wil je meer weten over de interactie tussen genen en de omgeving? Deze vragen illustreren de keuzemogelijkheden die je hebt in de dierwetenschappen.

De specialisaties die hierbij horen zijn:

  • Genetics and Biodiversity
  • Nutrition and Metabolism
  • Global and Sustainable Production
  • Adaptation, Health and Behaviour
  • Molecule, Cell and Organ Functioning
  • Animal Ecology

Ga naar alle specialisaties binnen Animal Sciences (Engels)

Professional tracks

In de master Animal Sciences kun je je expertise ook buiten het departement dierwetenschappen verbeteren, bijvoorbeeld door een professional track te volgen op het gebied van onderzoek, educatie, bedrijfseconomie en management, of communicatie en beleid. Je volgt dan enkele vakken bij een leerstoelgroep binnen de track, en doet een research practice of tweede thesis bij die leerstoelgroep. Je Professional track wordt op je diploma vermeld.

Meer informatie over de professional tracks (Engels)

Internationale masterprogramma's

Animal Sciences is een internationaal georiënteerde opleiding. Veel studenten doen een stage of afstudeeronderzoek in het buitenland, en veel buitenlandse studenten volgen de master Animal Sciences. Je hebt de kans vele nationaliteiten te ontmoeten. Daarnaast bieden we verschillende internationale programma’s aan, waarmee je aan een buitenlandse universiteit een tweede graad kan behalen (de zogeheten ‘double degree’).

Meer informatie over de internationale programma's (Engels)

Werken na Animal Sciences

Afgestudeerde  Animal Sciences studenten vinden veelal functies als onderzoeker, adviseur, of als zelfstandig ondernemer. Vaak groeien mensen door naar managementfuncties. Zo kun je in binnen- en buitenland terechtkomen als bijvoorbeeld diervoederspecialist voor varkens bij een diervoederfabrikant, als accountmanager agribusiness bij een bank, als adviseur op het gebied van diergezondheid bij een farmaceutisch bedrijf, als beleidsmedewerker bij een ministerie, als onderzoeker aan een universiteit, of als geneticus bij een fokkerijbedrijf.

Ga naar Werken na Animal Sciences (Engels)

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de master Animal Sciences moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen, zoals een relevant bachelordiploma met een GPA van minimaal 70% en een goede beheersing van het Engels. Relevante bacheloropleidingen zijn dierwetenschappen, biologie, ecologie, aquatische/mariene wetenschappen, visserij, of natuurwetenschappen/techniek in relatie tot dieren. Een hbo-opleiding op een van die terreinen is ook relevant.

Lees de toelatingseisen voor Animal Sciences (Engels)

Vergelijken met andere opleidingen

Deze master is de enige academische masteropleiding in de dierwetenschappen in Nederland. Gerelateerde opleidingen aan Wageningen University zijn Aquaculture and Marine Resource Management en Biology. Gerelateerde opleidingen in Nederland zijn Diergeneeskunde in Utrecht en Biologie aan verschillende universiteiten.

Meer informatie over vergelijkbare opleidingen (Engels)

Meer informatie

Wil je meer informatie over de overgang van een HBO of bachelor opleiding naar onze Masteropleiding? Neem dan contact op met de studiekeuzecoach. Ook voor je algemene vragen over studeren in Wageningen kun je bij hem terecht. Voor specifieke vragen over toelating en over het studieprogramma kun je ook terecht bij de programmadirecteur. De contactformulieren staan rechts bovenaan deze pagina.

Alle Masteropleidingen aan Wageningen University zijn in het Engels. De uitgebreide informatie over Animal Sciences is dan ook te vinden op de Engelstalige website. Wil je meer weten over de master Animal Sciences?

Ga naar de Engelstalige website