Goodbye – I’ll love ye and leave ye

Dat was het dan, mijn uitwisseling naar Dublin is voorbij. Niet meer dagelijks op mijn fiets tussen alle bussen en taxi’s manoeuvreren, geen colleges meer op Cathal Brugha Street, geen dinsdagavonden meer doorbrengen met alle Erasmus studenten in Diceys en geen Ierse straatmuzikanten meer op elke hoek van de straat. Mijn avontuur in Dublin is ten einde en wat zal ik het missen.

Meer dan een jaar geleden begon ik met het plannen van deze trip, geen idee wat me te wachten stond, wie ik zou ontmoeten en wat het me nog meer zou brengen. Nu kijk ik terug, een belevenis die ik mijn levenlang niet zal vergeten. Ik mag dan wel weer terug zijn in Wageningen, maar mijn herinneringen aan Dublin, de vriendschappen en alles wat ik het afgelopen half jaar heb geleerd zullen blijven. Opeens heb je vrienden van over de hele wereld die natuurlijk bezocht moeten worden! Tripjes naar Finland, Zweden, Italië of Canada zullen dan ook zeker volgen. Het heeft me enorm verbaasd hoe snel je aan een wild vreemde stad, totaal anders dan Wageningen, kunt wennen en hoe makkelijk het eigenlijk is om nieuwe vrienden te maken. Het gevoel dat je waar ook ter wereld jezelf altijd wel kunt redden is hele ervaring.

Omdat ik weet hoe fijn het is om opgevangen te worden door een Erasmus groep die je helpt bij het settelen in een nieuwe stad, een nieuw land ontdekken of helpt met vrienden maken, heb ik besloten om buitenlandse studenten die naar Wageningen komen ook een beetje te helpen. Samen met Catijn, die met mij naar Dublin is gegaan, ben ik buddy geweest tijdens de WinterAID. Best bizar om te zien dat zij nu hetzelfde meemaken als ik een paar maanden geleden deed. Kleine dingen als het vinden van de supermarkt, de juiste bus of collegezaal, iedereen loopt tegen dezelfde problemen aan.

Een exchange kost heel veel tijd, moeite en af en toe best wat stress, maar hoe cliché ook, het is het meer dan waard. Iedereen die nog twijfelt om ooit naar het buitenland te gaan voor een langere tijd: zeker doen dus!

Op het moment zit ik alweer een paar weken in Wageningen. Ik ben druk bezig met mijn thesis over biologisch afbreekbare verpakkingen. Hoe leuk het ook is om al je vrienden in Wageningen weer te zien, weer met mijn band te spelen, op dinsdagavond een biertje te doen bij W.S.R. Argo of een feestje mee te pakken bij Ceres, het gaat niet lang duren voordat ik weer naar het buitenland ga. Afgelopen week heb ik te horen gekregen dat ik ben geselecteerd voor de Netherlands – Asia Honours Summer School (NAHSS). Gedurende zes weken naar Hong Kong, Beijing, Shanghai en Taipei. Mijn nieuwe avontuur, ik kijk er naar uit!

Dublin je was geweldig; tot snel, goodbye, of echt op z’n Iers: “I’ll love ye and leave ye”.