Studentenverhaal

Juist het combineren van verschillende disciplines vind ik heel interessant

Student Forest and Nature Conservation
Vooropleiding: Toegepaste Biologie, HAS Den Bosch

Ik heb veel uiteenlopende vakken gevolgd bij verschillende leerstoelgroepen: van communicatie tot filosofie, en van natuureducatie tot vakken over duurzaamheid.
Lieke Verhoeven, student Forest and Nature Conservation

Vooropleiding

Na 4 jaar een leuke en leerzame tijd gehad te hebben bij de opleiding Toegepaste Biologie aan de HAS in Den Bosch, had ik toch het gevoel dat ik nog niet klaar was met leren. Ik had naar mijn mening nog niet genoeg kennis opgedaan om aan een baan te beginnen. Ik was op zoek naar nieuwe ervaringen, en wilde meer leren.

Tijdens de master open dag in Wageningen was er een student Forest and Nature Conservation die daar vertelde over zijn ervaringen met de studie. Hij vertelde dat hij deze studie deed omdat hij ‘de wereld wilde redden’. Toen was ik verkocht, dat wilde ik ook!

Ervaringen

Ik begon de master Forest and Nature Conservation met de specialisatie Management, met het doel om me meer te verdiepen in wat ik op de HAS had geleerd. De overstap van de HAS naar Wageningen viel me ontzettend mee. Het volgen van Engelstalige vakken was even wennen, maar door de internationale omgeving wordt het Engels al gauw vanzelfsprekend. Ook vond ik het niet zozeer moeilijker hier, maar het tempo waarin lesstof wordt behandeld is wel een stuk hoger vergeleken met de HAS.

Halverwege mijn eerste jaar kwam ik erachter dat de sociale wetenschappen veel beter bij mij pasten dan de ecologie waar ik tot nu toe mee bezig was geweest. Ik heb toen de switch gemaakt naar de specialisatie Beleid en Maatschappij. Die switch hield wel in dat ik wat extra vakken zou moeten volgen met studievertraging als gevolg.

Ik heb veel uiteenlopende vakken gevolgd bij verschillende leerstoelgroepen: van communicatie tot filosofie, en van natuureducatie tot vakken over duurzaamheid. Het voordeel van Wageningen Universiteit is dat je een enorme keuze hebt aan verschillende vakken, en dat je op deze manier veel van verschillende disciplines kunt leren. De vrijheid die je krijgt is super, al heeft het soms wel als gevolg dat je wat uitloopt in je planning...

Thesis

Inmiddels heb ik al mijn verplichte vakken afgerond en ben ik met mijn thesis bezig. Ik doe onderzoek naar ‘Zingeving in de Nederlandse natuur’. Misschien niet een onderwerp waar je aan zou denken bij de studie Bos en Natuurbeheer. Maar juist het combineren van verschillende disciplines vind ik heel interessant. Ik moet na mijn thesis ook nog een stage doen, maar waar precies weet ik nog niet. Mijn doel is wel om mijn stage een beetje tactisch te kiezen, bij een bedrijf of organisatie waar ik later ook zou willen (en kunnen) werken.

Concrete toekomst plannen heb ik ook nog niet. Ik denk in ieder geval dat mijn brede keuze aan vakken een voordeel kan zijn, ik heb zowel kennis op het gebied van natuur als van sociale zaken. Misschien wordt het een functie op de communicatieafdeling van een NGO, of misschien ga ik wel iets doen met natuureducatie, ik houd alle opties open!


Meer over Forest and Nature Conservation