MOOC

Environmental Gamechanger – Lead the Way to Sustainable Development

Wil jij een echte, voelbare impact hebben op mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en vervuiling? Weet jij van concrete problemen in jouw gemeenschap die verbeterd zouden moeten worden, maar waarbij niemand de uitdaging aangaat? Laat dan deze online cursus jou de nodige handvatten geven, want een betere wereld begint bij jezelf. Doe mee met gamechangers van over de hele wereld en begin met het scheppen van jouw duurzame omgeving.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

di 5 oktober 2021 tot di 7 juni 2022

di 1 februari 2022 tot di 4 oktober 2022

Datum

di 1 februari 2022 tot di 2 augustus 2022

di 7 juni 2022 tot di 29 november 2022

Duur 7 weeks, 2-4 hours per week
Prijs € 115,00
Certificaat Beperkt cursusmateriaal gratis, volledig pakket (inclusief examen en geverifieerd certificaat) €115.
Format Online
Credits Certificaat

Over de cursus

Vaardigheden voor duurzaamheid
E
en duurzaam milieu is tegenwoordig een hot topic, maar het heeft verschillende betekenissen gekregen die afhankelijk zijn van de context. Hoewel het verrassend lastig blijkt om duurzaamheid te definiëren, is het begrijpen ervan cruciaal om ons in staat te stellen urgente mondiale vraagstukken aan te pakken. Het nieuw ontstane vakgebied ‘duurzaamheidswetenschappen’ heeft een aantal onmisbare vaardigheden benoemd voor het analyseren en oplossen van duurzaamheidsvraagstukken.

In deze online cursus maak je je deze vaardigheden eigen door ze interactief tot je te nemen en direct toe te passen. Je maakt opdrachten en verdiept je in inspirerende praktijkcases van duurzame veranderaars. Vervolgens denk je, door zelfreflectie en discussies met studiegenoten, na over hoe jij bij kunt dragen aan een betere wereld. Zo scherp je je vaardigheden aan, specifiek voor jouw situatie.

Persoonlijk duurzaamheidsproject
In de loop van de cursus ben je in staat duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen en ga je je nieuwe vaardigheden toe te passen op een echt probleem in je eigen leefomgeving. Je kiest daarvoor een project dat jouw belangstelling heeft. Dat mag een willekeurig duurzaamheidsprobleem zijn, waar je verandering in zou willen brengen.

Bijvoorbeeld:

Jij kiest!

Begin vandaag
Dus, wil je bijdragen aan oplossingen voor de complexe uitdagingen die tegenwoordige in de wereld spelen? Duurzame ontwikkeling kan vandaag nog, als je wil. Doe mee met de groeiende duurzaamheidsrevolutie en ga aan de slag met de uitdagingen in jouw omgeving. Neem het voortouw, meld je aan!

Wat je gaat leren

  • Wat duurzaamheid nu eigenlijk is
  • Hoe het begrip duurzaamheid wordt gebruikt door verschillende partijen in de samenleving
  • Hoe je duurzame veranderingen in de praktijk tot stand kunt brengen
  • Hoe je met je nieuwe vaardigheden een duurzaamheidsuitdaging uit jouw eigen omgeving aanpakt

Syllabus

Module 1: Duurzaamheid onder de loep

Eerst maak je kennis met het begrip duurzaamheid en hoe dit begrip binnen de samenleving wordt gebruikt. In deze MOOC leer je ook over duurzame vaardigheden. Dat worden jouw handvatten om in te zetten in de praktijk.

Module 2: Inzicht in ingewikkelde systemen

Je gaat een definitie geven van problemen op het gebied van duurzaamheid, en de directe en indirecte oorzaken en gevolgen ervan op een rijtje zetten. Dit doe je op verschillende niveaus, van de politiek tot aan je eigen buurt. Zo wordt duidelijk hoe ingewikkeld deze problemen eigenlijk zijn. Vervolgens komt aan bod hoe je zulke ingewikkelde problemen kunt aanpakken met behulp van systeemdenken.

Module 3: Nadenken over de toekomst

Nu ga je vooruitkijken. Hoe zie jij de toekomst voor je? Er komen verschillende handvatten aan bod: forecasting, backcasting en scenario-ontwikkeling. Aan de hand daarvan leer je hoe je die toekomst tot werkelijkheid kunt maken.

Module 4: Samen duurzame verandering tot stand brengen

In deze module ga je zien je hoe verschillende wereldbeelden kunnen samenkomen door communicatie. Zo kunnen we, ondanks onze verschillende opvattingen, samen duurzaamheidsproblemen oplossen.

Module 3: Nadenken over de toekomst

Nu ga je vooruitkijken. Hoe zie jij de toekomst voor je? Er komen verschillende handvatten aan bod: forecasting, backcasting en scenario-ontwikkeling. Aan de hand daarvan leer je hoe je die toekomst tot werkelijkheid kunt maken.

Module 6: Je plan laten werken

Het moment is daar: je gaat een actieplan maken voor jouw eigen project. Je bekijkt welke beperkende factoren er zijn bij de uitvoering, en hoe haalbaar het oplossen van jouw probleem is.

Module 7: Tot slot: het voortouw nemen bij duurzame verandering

In deze module kijk je naar je nieuwe vaardigheden en leer je hoe je daarmee duurzame verandering tot stand kunt brengen. Je kijkt ook terug op hoe je dit alles in de praktijk hebt gebracht in jouw eigen project.

Maak kennis met de docenten

//wur.faqtory.nl/widgets/faqpage/c45329e  

//wur.faqtory.nl/widgets/categories/669d210f