Vertrouwenspersoon

Studenten die last hebben van ongewenst gedrag van anderen kunnen advies vragen aan een vertrouwenspersoon voor studenten. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en alles wat je bespreekt is vertrouwelijk.

Ongewenst gedrag is gedrag dat je zo hinderlijk vindt dat je er last van hebt tijdens je studie. Wat ongewenst is bepaal je zelf. Het is een probleem als jíj het gedrag als ongewenst ervaart.

Pesten, (sexuele) intimidatie, discriminatie, bedreiging, stalken en roddelen zijn vormen van ongewenst gedrag. Ook heel subtiele vormen kunnen sterk je gevoel van veiligheid en het plezier in je studie verminderen. Ongewenst gedrag kan leiden tot stress en psychische of lichamelijke klachten. Blijf er dus niet mee rondlopen.

Wat kan je zelf doen?
Als je problemen hebt met het gedrag van bijvoorbeeld een mede-student of docent, kan het zijn dat de veroorzaker zich niet bewust is van het effect dat zijn of haar gedrag op jou heeft. Het is dan verstandig om met
de persoon in gesprek te gaan over zijn of haar gedrag. Je kunt vertellen dat je dit als vervelend, kwetsend of zelfs als bedreigend ervaart. Je kunt ook iemand die je vertrouwt, zoals een studiegenoot of docent, vragen om dit aan die persoon te vertellen. Als je er zelf niet uitkomt kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon voor studenten.

Wat kan de vertrouwenspersoon voor jou betekenen?
Bij Wageningen Universiteit zijn twee vertrouwenspersonen voor studenten in dienst, Janneke Hermans en Marc Uijland.
Ze zijn onafhankelijk en alles wat je met hen bespreekt is vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en neemt het feit dat jij je gehinderd voelt in je studie door het gedrag van een ander als uitgangspunt. Zij/hij denkt met je mee en adviseert je bij het zoeken naar een oplossing. Een vertrouwenspersoon kan je begeleiden bij het in
gesprek gaan met de veroorzaker van het ongewenst gedrag, of
kan op jouw verzoek een bemiddelaar inschakelen.

De vertrouwenspersoon zoekt samen met jou naar een strategie die het beste bij jou en de situatie past.

Kan je een klacht indienen?
Je kunt een klacht indienen bij de raad van bestuur als je pogingen om de situatie te veranderen niet hebben geholpen. De vertrouwenspersoon informeert je over de klachtenregeling en de procedure. De vertrouwenspersoon kan je ondersteunen bij het formuleren en indienen van een klacht en tijdens de gehele klachtenprocedure.

Afspraak maken
Wageningen University heeft twee vertrouwenspersonen voor studenten:

· Janneke Hermans
· Marc Uijland

Je kunt een afspraak maken met een van de vertrouwenspersonen via tel.nr. 0317–483618 (secretariaat) of e-mail: vpstudent@wur.nl.