Seminar Vezels & gezondheid plaatsgevonden

Nieuws

Seminar Vezels & gezondheid plaatsgevonden

Gepubliceerd op
26 september 2018

Op 24 september heeft het seminar Vezels en gezondheid plaatsgevonden bij het European Bakery Innovation Center, van de Sonneveld Groep in Papendrecht. Vijfendertig cursisten hebben actuele kennis en inzichten opgedaan over de toepassing van voedingsvezels. Daarnaast was er ruimte in het programma voor de inbreng van eigen vragen en werdt er gediscussieerd over de toekomst van het toepassen van diverse soorten voedingsvezels in nieuwe of bestaande voedingsmiddelen.

Programma

Zowel producttechnologische aspecten als ook concrete toepassingen werden toegelicht aan de hand van diverse voorbeelden. Zowel vanuit Wageningen Food & Biobased Research als vanuit de Maag Lever Darm stichting werd toegelicht wat de vezels precies doen in ons lichaam. Tenslotte was er ook aandacht voor het bevorderen van consumentengedrag in de richting van gezondere voeding.

Programma overzicht

9.00 uur Inloop en ontvangst bij European Bakery Innovation Centre (EBIC) in Papendrecht
9.30 uur Opening Dr. ir. Peter Weegels, directeur EBIC
9.45 uur Gezondheidsbevordering door toepassing van specifieke voedingsvezels Dr. Juriaan Mes, Wageningen Food & Biobased Research
10.15 uur De rol van voedingsvezels in (buik) gezondheid Msc. Hanneke van Essen en Marloes Smink, Maag, Lever & Darm Stichting
10.45 uur Pauze
11.15 uur Technologische toepassingen van voedingsvezels Ing. Martijn Noort, Wageningen Food & Biobased Research
11.45 uur De productie en toepassing van inuline, een wateroplosbare vezel Ir. Brigitte Peters, Technical Sales Support, Sensus
12.15 uur Vezelrijke lunch
13.15 uur Van vezeltoepassing naar smakelijke consumentenproducten Susanne de Raaij, eigenaar en voedingskundige bij Biobite Nederland BV
13.45 uur Keuzegedrag van consumenten voor nieuwe en gezonde producten Dr. Monique Vingerhoeds, Wageningen Food & Biobased Research
14.15 uur Samenvatting & openstaande vragen Dr. ir. Peter Weegels, directeur EBIC
14.30 uur Afsluitende netwerkborrel

Deelnemers & partner

De deelnemers aan het seminar kwamen met name uit de bakkerijsector, zowel industrieel als ambachtelijk. Daarnaast waren er ook een aantal personen aanwezig werkzaam in een andere tak van levensmiddelenindustrie, die gebruik (willen gaan) maken van voedingsvezels in producten. Zie hieronder een aantal korte recties van deelnemers.

Goede agenda, deskundige presentaties
Andries Gort, deelnemer


Weer veel nieuwe inzichten waarop ik verder kan studeren!
Marco George, deelnemer


Daarnaast vroegen we partner EBIC om een reactie:

Wij werden door Wageningen Academy goed ondersteund in de organisatie van dit seminar, voor herhaling vatbaar. Veel geleerd van het laatste state of the art bewijs van gezondheidsaspecten van voedingsvezels, personalised vezelvoorlichting, complexiteit van vezels in brood, crowd design van lekkere producten (en vezelrijk). Helaas werkt nudging niet om consumenten nog meer aan volkorenbrood te krijgen: hier ligt nog een marketing en voorlichtingsuitdaging. Smaakt naar meer
Peter Weegels, EBIC / Sonneveldgroep, directeur


Meer informatie

Wageningen Academy biedt professionals werkzaam in de Food & Agribusiness de mogelijkheid zich bij te laten scholen, op basis van een openinschrijving evenment en/of maatwerk:


Voor samenwerkeningen met Wageningen Academy kunt u contact contact opnemen met de betreffende programmamager.