Seminar gezonde leefstijl effectief stimuleren

Cursus

Seminar gezonde leefstijl effectief stimuleren

Er zijn genoeg redenen te noemen waarom een gezonde leefstijl van groot belang is voor de gezondheid. Gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, beperken van alcoholinname zijn allen gedragingen, die onze gezondheid collectief bevorderen. Verschillende beroepsgroepen adviseren mensen over leefstijl, maar daadwerkelijk blijvende gedragsverandering bewerkstelligen is lastig. Deze cursus biedt zowel wetenschappelijke kennis en onderbouwing, - psychologie en communicatie technieken – als inzicht in de praktijk: wat werkt wel en waar kunnen we nog van leren? Na afloop van deze cursus beschikt u dan ook over verdiepend inzicht in het toepassen en onderbouwen van succesvolle leefstijl interventie technieken.

Organisator Wageningen Academy
Duur 1 dag
Setup Campus WUR

Seminar gezonde leefstijl effectief stimuleren, welke onderwerpen staan erop het programma?

De onderwerpen van het seminar worden door verschillende specialisten ingeleid, waarbij ruime gelegenheid zal zijn voor interactie en praktijk. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

  • Succesvoller gedrag veranderen
  • 'SLIMMER' : leefstijlinterventies
  • Dialoog op de werkvloer
  • Gesprekvoering over leefstijl -ouderen

Het middagdeel van het programma staat in het teken van een case en opdracht, oftewel u krijgt direct de kans om het geleerde / de informatie direct eigen te maken.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor professionals (HBO/WO niveau), die hun kennis over leefstijl interventies willen vergroten en meer kennis willen hebben over de achterliggende psychologie en communicatie. Bent u werkzaam als zorgprofessional? Bijvoorbeeld als diëtist, praktijkondersteuner, fysiotherapeut, leefstijlcoach, gewichtsconsulent
of bent u een medische professional en als (bedrijfs)arts, apotheker, specialist werkzaam? Communiceert u in uw dagelijks werk met cliënten, patiënten of medewerkers over leefstijl? Wilt u weten hoe u dit effectiever doet? Dan is deze cursus interessant voor u!

Resultaat

Na de cursus beschikt u over verdiepend inzicht in gedragswetenschap
en weet u welke interventie technieken er mogelijk zijn, wat de te verwachten effecten zijn en hoe ze toepasbaar gemaakt kunnen worden in bijvoorbeeld uw advies naar cliënten of bij het vormgeven van beleid.
Ook wordt duidelijk welke manier van communicatie een succesvolle leefstijlinterventie kan ondersteunen.

Cursusleider

De cursusleider van dit programma is prof. dr. Emely de Vet,
Wageningen University & Research.

"Prof. dr. Emely de Vet is hoogleraar gezondheidscommunicatie
en gedragsverandering. Zij onderzoekt waarom mensen (on)gezond gedrag vertonen en hoe interventies daarop afgestemd kunnen worden.
Emely past perspectieven uit de sociale, consumentenen gezondheidspsychologie toe in gezondheidscommunicatie en public health interventies. Emely is een veelgevraagd spreker op het terrein van gedragsverandering en gezondheid."

Bekijk hier een fragment van het college wat Emely de Vet voor de Universiteit van Nederland gaf met als onderwerp 'VOEDING: Hoe voorkomen we dat jij vanavond weer een hele zak chips leeg eet?'