Leerlingen

Wil jij met jouw profielwerkstuk of meesterproef bijdragen aan een betere wereld? Meld je dan aan voor dé wedstrijd van Wageningen University, breng een advies uit en win een reis naar de Verenigde Staten!

Hoe voeden we over 30 jaar een wereld van 9 miljard mensen? Een wereld waarin het platteland verdwijnt door miljoenensteden en waar onze oceanen alarmerend worden vervuild. Een aarde waar het klimaat verandert door de enorme bevolkingsdruk, de toename van broeikasgassen, zeespiegel-stijging, ongelijkheid, etc!

Zit jij in 4/5 havo of 5/6 vwo en wil jij bijdragen aan een oplossing? Doe dan mee aan de wedstrijd van het Wageningen Borlaug Youth Institute. Doe onderzoek en breng een advies uit wat er volgens jou moet veranderen!

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De wereld ligt in jouw handen!

Waarom meedoen?

  • Je kunt echt impact hebben en meedenken over een betere wereld.
  • Wageningse studenten en topwetenschappers begeleiden je bij jouw werkstuk.
  • Je leert skills als vloggen, discussiëren en presenteren. Heel handig voor op school en daarna.
  • Je ontmoet en adviseert wereldberoemde CEO’s, wereldleiders, politici, wetenschappers.
  • Je wordt onderdeel van het Global Youth Institute-netwerk, waar je bijzondere vriendschappen sluit en later stageplekken kunt krijgen.
  • Je maakt kans op een reis naar de Verenigde Staten. De winnaars mogen mee naar het Global Youth Institute op 17-20 oktober.

De wereld ligt in jouw handen

De wereld is te klein om de oppervlakte van landbouwgrond veel verder uit te breiden. Het land is niet overal geschikt voor landbouw en door klimaatverandering en vervuiling wordt veel land minder vruchtbaar.

Hoe moeten we over 30 jaar 9 miljard monden voeden? In een wereld waar het klimaat verandert door de enorme bevolkingsdruk en economische activiteiten. Een wereld waar grondstoffen schaars worden. Een wereld die vraagt om duurzame productie en logistiek, nieuwe teelttechnieken en energietransitie.

Deze wereld heeft behoefte aan veranderingen op alle terreinen. Het goede nieuws is dat jouw generatie alle technieken en instrumenten heeft om deze veranderingen tot stand te brengen. Dit zijn niet alleen technische oplossingen met biologische, chemische, fysische en geografische kennis maar ook kennis met computers en satelieten, gedragsverandering, economie en politiek.

Wereldleiders, politici, wetenschappers en landbouwkundingen dagen jou uit om na te denken over een oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk.

Wie kan er meedoen?

Alle leerlingen van de havo en vwo bovenbouw kunnen meedoen.

Zit je in 5 havo of 6 vwo, dan kun je meedoen met je profielwerkstuk of meesterproef. Kijk hieronder bij 'hoe kun je meedoen' stap voor stap hoe je je aanmeldt!

Zit je in 4 havo of 4/5 vwo, dan kun je meedoen met je profielwerkstuk, meesterproef, excellentie-opdracht of project van een projectweek. Doe mee en kijk hieronder bij 'hoe kun je meedoen' stap voor stap wat het inhoudt!

Hoe doe ik mee? (5 havo & 6 vwo)

Meld je aan

Wil jij met jouw werkstuk bijdragen aan een duurzamere wereld met voldoende voedsel voor iedereen? Breng jij met jouw (profiel)werkstuk een advies uit aan wereldleiders, CEO's, wetenschappers of NGO's?

Vul het aanmeldformulier in en word gekoppeld aan een student van Wageningen University & Research. Deze student zal je begeleiden om van jouw werkstuk tot een praktisch advies te komen.

Krijg extra begeleiding

Alle deelnemende leerlingen worden gekoppeld aan een Wageningse student die verstand heeft van jouw gekozen onderwerp. Hij/zij zal je tips geven hoe je tot een goed advies komt, dat je kunt presenteren aan wereldleiders, CEO's, wetenschappers en NGO's.

Volg workshops

Er vinden verschillende workshops plaats door het jaar heen. Waarbij je een college krijgt over de volle breedte van het wereldvoedselvraagstuk en leert skills zoals vloggen, presenteren en discussiëren. Met deze kennis kun je op basis van jouw werkstuk een advies opstellen.

Breng je advies uit

Ben je tot een conclusie gekomen hoe we het wereldvoedselvraagstuk moeten aanpakken? Lever je (profiel)werkstuk, samenvatting inclusief advies en vlog in vóór zondag 1 juli 2018. Op vrijdag 31 augustus 2018 mag je jouw advies presenteren aan relevante wetenschappers, captains uit het bedrijfsleven, NGO's en wetgevers.

Kom naar de finale

Op vrijdag 31 augustus 2018 gaan leerlingen in gesprek met wereldleiders, CEO's, wetenschappers en NGO's tijdens de nationale finale van het Wageningen Borlaug Youth Institute. Je presenteert je advies en gaat daarover met deze mensen in gesprek. Ook wordt die dag bekend gemaakt wie er van 17 t/m 20 oktober 2018 naar het Global Youth Institute in de Verenigde Staten mogen!

Hoe doe ik mee? (4 havo & 4/5 vwo)

Stap 1: Kies een onderwerp

Ga je binnenkort beginnen met je meetserproef/profielwerkstuk? Wil jij bijdragen aan een duurzame wereld voor iedereen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk eens naar deze lijst met onderwerpen. Kies een onderwerp dat aansluit bij jouw interesses en meld je aan. Dan krijg je begeleidingen bij het opstellen van hoofd- en deelvragen.

Stap 2: Meld je aan

Als je je aanmeldt, wordt je uitgenodigd voor de (profielwerkstuk)-startersdagen van Wageningen University & Research. De eerstvolgende PWS-dagen vinden plaats op 31 augustus, september en oktober. Doe nóg meer inspiratie op voor een onderwerp en stel samen met een Wageningse student je hoofd- en deelvragen op. Deze student helpt je vervolgens ook met het uitvoeren van je onderzoek

Stap 3: Krijg extra begeleiding

Alle deelnemende leerlingen worden gekoppeld aan een Wageningse student die verstand heeft van jouw gekozen onderwerp. Hij/zij zal je helpen om tot goede hoofd- en deelvragen te komen en geeft je tips hoe je goed onderzoek doet.

Stap 4: Volg workshops

Je bent onderdeel van het Youth Institute netwerk en er worden verschillende workshops georiganiseerd. Wil jij experimenten uitvoeren op de campus of leren hoe je van een onderzoeksconclusie tot een goed advies komt? Volg een van de vele workshops in 2018/2019. Kom ook 31 augustus 2018 naar Wageningen Campus om de deelnemers van 2018 te ontmoeten en met belangrijke wetenschappers te praten over jouw onderzoek.

Stap 5: Breng je advies uit

Is jouw (profiel) werkstuk bijna af? Kom dan tot een conclusie hoe we het wereldvoedselvraagstuk moeten aanpakken. Lever je (profiel)werkstuk, samenvatting én advies in vóór 1 februari 2019.

Stap 6: Kom naar de finale

In het voorjaar van 2019 mag jij op Wageningen Campus in gesprek met wereldleiders, CEO's, wetenschappers en NGO's tijdens de nationale finale 2019 van het Wageningen Borlaug Youth Institute. Je presenteert je advies en gaat daarover met deze mensen in gesprek. Ook wordt die dag bekend gemaakt wie er in oktober 2019 naar het Global Youth Institute in de Verenigde Staten mogen!

Win een reis naar de Verenigde Staten!

De allerbeste adviezen worden tijdens de finale uitgekozen door een professionele jury. Deze winnaars mogen mee naar het Global Youth Institute in de Verenigde Staten van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 oktober 2018! Hier komen winnaars van over de hele wereld samen om te brainstormen met wereldleiders over een betere toekomst.

Win jij de wedstrijd en ga jij mee?

Belangrijke data

Vrijdag 31 augustus 2018: Finale van het Wageningen Borlaug Youth Institute 2018.

Woensdag 17 - zaterdag 20 oktober 2018: Global Youth Institute (Des Moines, Verenigde Staten) voor winnende leerling(en) 2017/2018.

Vrijdag 1 februari 2019: Deadline inleveren (profiel)werkstuk, samenvatting en advies voor deelnemers 2018/2019.

Oktober 2019: Global Youth Institute (Des Moines, Verenigde Staten) voor winnende leerling(en) 2018/2019.