Lancering Youth Institute & PWS-dag

Op 24 april 2018 werd het Youth Institute feestelijk geopend met een inspirerende profielwerkstuk-dag. Tijdens een profielwerkstuk-dag bij Wageningen University & Research leer je alles over het maken van een goede onderzoeksvraag en kun je vragen stellen over je profielwerkstuk. Kon je er 24 april niet bij zijn? Meld je dan aan voor de PWS-dagen op 1 juni of september!

Klik hier voor de volledige video opname van de lancering.

Programma 24 april

Leerlingen

Opening door bestuursvoorzitter prof. dr. ir. Louise O. Fresco (13:00-13:30 uur Forum, C0222)

Tijdens de opening van de middag zal het Wageningen Borlaug Youth Institute officiëel gelanceerd worden door prof. dr. ir. Louise Fresco. Louise Fresco is landbouw- en voedseldeskundige en daarnaast is ze voorzitter van de Raad van het Bestuur van Wageningen University & Research.

Hoe voeden we de wereld? (13:30 – 13:45 uur Forum, C0222)

Na de opening zal voedselzekerheidsexpert drs. Thom Achterbosch een korte introductie geven op het wereldvoedselvraagstuk. De betekenis, oorzaken en gevolgen van het wereldvoedselvraagstuk komen hierbij aan bod.

Inspirerende Pitches (13:45 – 14:15 uur Forum, C0222)

Volgend op de beknopte uitleg over het wereldvoedselvraagstuk worden er pitches gegeven door verschillende Wageningse professoren. De professoren presenteren in twee minuten onderwerpen gerelateerd aan het wereldvoedselvraagstuk waar zij momenteel mee bezig zijn. Er wordt een pitch gegeven over zeewier, een pitch over Eten op Mars door dr. ir. Wieger Wamelink een pitch over Robotica en drones door drs. Rick van de Zedde, een pitch over insecten door prof. dr. ir. Joop van Loon en een pitch over circulaire economie door dr. Martin Scholten.

College over onderzoek doen (14:30 – 15:00 uur Forum, C0222)

Na de pitches over het wereldvoedselvraagstuk is het tijd voor spoedcursus onderzoek doen. Want hoe doe je nou goed onderzoek en hoe stel je goede hoofd- en deelvragen op? In dertig minuten leer je alle theorie die je nodig hebt om je profielwerkstuk te schrijven.

Aan de slag (15:00 – 16:30 uur Forum, PC lokalen)

Met alle opgedane inspiratie en kennis kan je eindelijk aan de slag. Afhankelijk van hoe ver je bent met je profielwerkstuk, begin je met het bedenken van een onderwerp, het opstellen van hoofd- en deelvragen of ga je op zoek naar bronnen. Dit alles onder begeleiding van Wageningse studenten.

Afsluiting (16:30 – 17:00 uur Wisdom & Wonder Paviljoen)

Na een intensieve middag sluiten we af met een hapje en een drankje in de bijzondere jubileumlocatie van Wageningen University & Research. De universiteit bestaat namelijk 100 jaar! Vergeet niet jezelf in te schrijven voor de profielwerkstukwedstrijd van het Wageningen Borlaug Youth Institute. Doe mee, word een wereldverbeteraar en win een reis naar Amerika!

Docenten

Opening door bestuursvoorzitter prof. dr. ir. Louise Fresco (13:00-13:30 uur Forum, C0222)

Tijdens de opening van de middag zal het Wageningen Borlaug Youth Institute officiëel gelanceerd worden door prof. dr. ir. Louise O. Fresco. Louise O. Fresco is internationaal bekend als landbouw- en voedseldeskundige en voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research.

Introductie op het wereldvoedselvraagstuk (13:30 – 13:45 uur Forum, C0222)

Inspirerende Pitches (13:45 – 14:15 uur Forum, C0222)

Workshop McDonalds case (14:30 – 15:20 uur Forum, C0217)

Na het algemene deel van het programma over het wereldvoedselvraagstuk krijgt u een workshop van een Wageningse student over hoe u de ‘McDonalds case’ kan geven aan uw leerlingen. De McDonalds case is een casus die gaat over de Happy Meal van McDonalds. Hierbij worden alle onderdelen van een Happy Meal, van de hamburger tot het speeltje, onder de loep gelegd. Verschillende vragen over de onderdelen moeten hiervoor beantwoord worden zoals wat voor grondstoffen en materialen er allemaal in het onderdeel zitten en waar deze vandaan komen. De McDonalds case zal worden uitgelegd zodat u deze casus zelf ook kan geven in uw klas.

College over duurzaamsheids educatie (15:30 – 16:30 uur Forum, C0759)

Volgend op de workshop is er college over duurzaamsheids educatie gegeven door Carla Oonk. Meer informatie volgt nog.

Afsluiting (16:30 – 17:00 uur Wisdom & Wonder Paviljoen)

Na een intensieve middag sluiten we af met een hapje en een drankje in het Universiteits café de Spot. Vergeet niet uw leerlingen eraan te herinneren om zich in te schrijven voor deze startersdag, waarmee ze zich vervolgens kunnen aanmelden voor de profielwerkstukwedstrijd van het Wageningen Borlaug Youth Institute.

Wist u dat u ook met collega's en/of (een deel van) uw klas kunt komen? Bel of mail gerust om de mogelijkheden te bespreken.

Contact: Simone Ritzer, info.youthinstitute@wur.nl, 0317-483490