kinderen doen proeven

Junior Science Lab

Speciaal voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs organiseert het Wetenschapsknooppunt Wageningen University & Research Junior Science Labs. De kinderen gaan als echte onderzoekers te werk in de praktijkruimtes van de Universiteit.

Wat en voor wie is Junior Science Lab

Bij het Junior Science Lab (JSL) ben jij, leerling van groep 6-7-8 een middag de onderzoeker. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna ga je aan de slag in een laboratorium of buiten. Je gaat een onderzoek opzetten, uitvoeren en de resultaten bekijken. Net als echte onderzoekers dus! Het lab of het veld is jullie terrein deze middag.

Wanneer, waar en hoe

Het Junior Science Lab is altijd op een woensdagmiddag in mei op Wageningen Campus van 14 uur tot 16:30 uur. In 2018 zijn ze op 23 mei en 30 mei. JSL telt als onderwijs, dus als je een continurooster hebt krijg je doorgaans wel eerder vrij van school. Deelname kost €10,- per persoon per JSL. Goed om te weten: meteen bij inschrijven moet er betaald worden! De inschrijfdatum wordt bekend gemaakt via onze Nieuwsbrief.

Junior Science Lab 2018

In 2018 worden er vier JSL's gegeven. Op 23 mei staan JSL-drones en JSL-versverpakkingen gepland en op 30 mei JSL-sensorisch onderzoek en JSL-vruchten & zaden. Hieronder en hiernaast kan je lezen wat er gaat komen en vorige jaren gebeurde.
In April zal de informatie steeds aangevuld worden.

JSL - Slimme Drones 23 mei (volgeboekt!)

001 P1110908.JPG

Heb jij weleens een drone gezien? Drones zijn luchtvaartuigen zonder piloot. Tegenwoordig worden ze overal voor gebruikt en ze zijn zelfs al niet meer weg te denken. Ben jij benieuwd wat drones allemaal kunnen, hoe ze toegepast worden in het onderzoek bij ons op de Universiteit en hoe ze van die geweldige foto's kunnen maken?
Kom dan naar JSL-drones en je ervaart dan ook hoe het is om een echte dronepiloot te zijn. Wij dagen je uit een betere versie van onze drones te ontwerpen!

JSL - Verpakkingen: verse soep of plastic soep? 23 mei

afval 004 P1090162.JPG

In ons land liggen het hele jaar door verse producten in de winkel. En ze zien er prachtig uit. Dat gaat niet vanzelf, daar zit een heleboel slim onderzoek achter! Waarom verpakken we gesneden ijsbergsla en waarom komkommers? Wat is het nut van al dat verpakken? Wat gebeurt er als je het niet doet? Hoe voorkomen we dat de plasticsoep groeit?

Overal wordt over nagedacht: van het plukken van een vrucht, het bewaren van de oogst, het vervoer in een gekoelde vrachtwagen, het verpakken t/m het uitstallen in de winkel. In deze JSL neem je een kijkje achter de schermen van Phenomea, een bijzondere onderzoeksfaciliteit van Wageningen UR. Want heb jij wel eens een robot gezien die weet of een appel van binnen rot is? Of een apparaat dat meet hoe stevig een aardbei is of een peer, of ...? Natuurlijk ga je hier zelf mee aan de slag, en neem je je zelf verpakte oogst mee naar huis!

JSL - Sensorisch onderzoek, 30 mei (Bijna vogeboekt)

040b.jpg

Smaak is een belangrijke eigenschap van voedingsmiddelen. Om te bepalen wat mensen van de smaak van producten vinden, voeren fabrikanten en onderzoekers sensorisch onderzoek uit. Voedingsmiddelen worden tijdens zo’n onderzoek op verschillende manieren met elkaar vergeleken. De vijf basissmaken zijn daar een voorbeeld van: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Hier ga je deze middag mee aan de slag: je gaat je eigen smaakoplossingen maken in het lab. Vervolgens ga je smaakproefjes doen: kun jij voedingsmiddelen indelen naar hun smaak? En doen alle kinderen dat hetzelfde, of is smaak verschillend? Ook ga je onderzoeken wat je proeft met je tong en ruikt met je neus en wat er nog meer belangrijk is om iets goed te proeven. Heb jij een goede smaak? Doe dan mee met dit Junior Science Lab!

JSL - Plantenbaby's - vruchten en zaden, 30 mei

P1310588.JPG

Ken jij de paprika, sperzieboon, sinaasappel, mango enzovoort… Misschien vind je ze lekker, maar heb jij je ooit afgevraagd wat er eigenlijk in een vrucht zit? In het laboratorium gaan we de vruchten helemaal uitpluizen en vinden we van alles. Je doet zelfs 'n DNA onderzoekje. Wat zit er in de vrucht, maar wil je ook weten waar het goed voor is? Dat ontdek je tijdens deze middag. Breng een vrucht mee, waar zaden in zitten.