kinderuniversiteit

Kinderuniversiteit 2018 2017

Elk jaar geven twee hoogleraren of wetenschappers van Wageningen UR college aan kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool.

Kinderuniversitieit 2018

De Kinderuniversiteit 2018 is woensdagmiddag 3 oktober van 14:00 tot 16:30 uur. Het programma is nog niet bekend. Vanwege het 100-jarig jubileum van Wageningen University doet Louise Fresco de opening. Lousie is voorzitter van de Raad van Bestuur.
De Kinderuniversiteit telt als onderwijs, dus als je een continurooster hebt krijg je doorgaans wat eerder vrij van school. Deelname kost €7,50 per persoon.

Kinderuniversiteit 2017

De Kinderuniversiteit 2017 was woensdagmiddag 4 oktober op de Campus van Wageningen University. Het thema van de Kinderuniversiteit 2017 was 'Waarnemers in de natuur in een veranderend klimaat'. De kinderen deden actief mee aan onderzoek en kregen de colleges zowel binnen als buiten.

Arnold van Vliet is bioloog en ging buiten vertellen over klimaatverandering. Deze verandering is nú volop gaande. Wat zijn de effecten van die verandering op planten en dieren in je eigen omgeving? Wat verandert er en hoe kan je dat meten? Hoe verzamel je goede gegevens? Sinds wanneer verandert het klimaat, hoe snel gaat het en hoe zal het zijn in 2100? Allemaal vragen waar de kinderen een antwoord op kregen.

Bert is meteoroloog en ging vertellen over het weer: welke weerelementen spelen een rol? Hij liet heel veel voorbeelden zien op video, maar ook live in de zaal. Zo kon je van dichtbij meemaken hoe een tornado ontstaat en Bert's mobiele weerstation bewonderen. Het weer: wat zie je, wat merk je, hoe komt dat? Wat is het effect op plant, dier én mens als het weer verandert? Wat is koudestress en warmtestress? Hoe meet je dat en wat heb je daar aan? Bert gaf dit college samen met Ingeborg Smeding die ooit bij hem studeerde en nu meteoroloog is bij de MeteoGroup. Zij vertelde wat ze met al die kennis over het weer doet.

Bekijk hier het college van Bert en Ingeborg terug!


Kinderuniversiteit voorgaande jaren

2017 Waarnemingen in een veranderend klimaat

De Kinderuniversiteit 2017 was woensdagmiddag 4 oktober op de Campus van Wageningen University. Het thema van de Kinderuniversiteit 2017 was 'Waarnemers in de natuur in een veranderend klimaat'. De kinderen deden actief mee aan onderzoek en kregen deze keer de colleges zowel binnen als buiten.

Arnold van Vliet is bioloog en ging buiten vertellen over klimaatverandering. Deze verandering is volop gaande. Wat zijn de effecten van die verandering op planten en dieren in je eigen omgeving? Wat verandert er en hoe kan je dat meten? Hoe verzamel je goede gegevens? Sinds wanneer verandert het klimaat, hoe snel gaat het en hoe zal het zijn in 2100? Allemaal vragen waar de kinderen een antwoord op kregen.

Bert is meteoroloog en ging vertellen over het weer, welke weerelementen spelen een rol. Hij liet heel veel voorbeelden zien op video, maar ook live in de zaal. Zo kon je van dichtbij meemaken hoe een tornado ontstaat en Bert's mobiele weerstation bewonderen. Het weer: wat zie je, wat merk je, hoe komt dat? Wat is het effect op plant, dier én mens als het weer verandert? Wat is koudestress en warmtestress? Hoe meet je dat en wat heb je daar aan? Meten jullie mee? Bert gaf dit college niet alleen. Ingeborg Smeding die ooit bij hem studeerde is nu meteoroloog bij de MeteoGroup. Zij vertelde wat ze met al die kennis over het weer doet.

2016 Spieken in de natuur

De Kinderuniversiteit 2016 was woensdagmiddag 5 oktober op de Campus van Wageningen en het thema was 'Spieken in de natuur'. De kinderen volgden twee colleges. Professoren Tom Wennekes en Marleen Kamperman vertelden hoe zij de natuur proberen te begrijpen en als voorbeeld gebruiken in hun werk. Magische moleculen en lijmsoorten spelen hierbij een rol:- Magische moleculen en sprekende suikers [Tom W.]- Gekkopootjes en kokerjufferlijm [Marleen K.]

Wat er allemaal gebeurde tijdens de Kinderuniversiteit is te zien via deze link: Kinderuniversiteit spiekt in de natuur (foto's, video opnames van de colleges, prijswinnaars).

2015 Bodem, huid van de aarde, in beweging

De Kinderuniversiteit 2015 had het thema "Bodem". Proefessor Jakob Wallinga gaf het college 'Bodem in beweging' en Professor Violettte Geissen het college 'Maak kennis met de huid van de aarde'.

Lees het verslag en bekijk de foto's via deze link: 7 okt 2015

2015 Special met astronaut André Kuipers

12 Juni 2015 kwam astronaut André Kuipers naar Wageningen University. Hij nam leerlingen van groep 7 mee op een reis door de ruimte. 's Middags volgden de kinderen workshops over wetenschap en techniek op de campus van Wageningen University. Twaalf wetenschappers verzorgden deze workshops. Bijvoorbeeld: magische moleculen, bodembeestjes, drones, moleculair koken etc.

Verslag en foto's: Vrijdag 12 juni 2015

2014 Elastiek in dieren - menu voor kat en hond

De Kinderuniversiteit 2014 had als thema 'dieren'. Kinderen uit groep 6, 7 of 8 volgden twee colleges: 'Elastiek in dieren' door professor Johan van Leeuwen en ''Menukaart voor hond en kat' door professor Wouter Hendriks.

Lees het verslag en bekijk de foto's en colleges van professoren Johan van Leeuwen en Wouter Hendriks.

2013 Duuzaamheid

De Kinderuniversiteit 2013 vond plaats op woensdag 2 oktober en had als thema 'duurzaamheid'. De professoren Louise Vet en Huub Rijnaarts gaven de colleges.

Lees hier het verslag en bekijk de foto's en het college van prof. Louise Vet.

2012 Zout

Het thema van de Kinderuniversiteit in 2012 was 'Zout'. Het college werd verzorgd door de wetenschapper Lieke Gijsbers. Een team van wetenschappers gaven workshops aan de kinderen. Zij konden dus zelf als onderzoekers aan de slaag.

Bij de universiteit werden vragen als 'Wat gebeurt er in ons lichaam als we teveel zout eten?' en 'Kan een maaltijd zonder zout toch lekker zijn?' beantwoord.

Lees het verslag, foto’s en een video van deze dag.

2011 Happy van een happy meal? [en 2010]

In 2011 was de hoofdvraag bij de Kinderuniversiteit: 'Word jij happy van een Happy Meal?'. Er is een verslag en er zijn foto’s van deze dag beschikbaar.

Van de Kinderuniversiteit 2010 is er geen verslag, maar zijn er wel Foto’s