Leskist 'Bodem'

Hoe vruchtbaar is de bodem rond de school? Hoe onderzoek je dat eigenlijk? Met de leskist 'Bodem' gaat de klas een bodemonderzoek uitvoeren. Een bodemprofiel maken met een echte grondboor, verschillende soorten bodem herkennen en onderzoeken waar het geschikt voor is, het hoort allemaal bij het leven van een bodemonderzoeker. In de leskist zitten alle benodigdheden... behalve de bodem natuurlijk!

Doel: De leerlingen leren hoe je bodemonderzoek opzet en wat de korrelgrootte en kleur van de bodem betekent voor de bruikbaarheid van de bodem.

Sluit aan bij kerndoelen: 1, 12, 40, 45

Geschikt voor: groep 6, 7 en 8

Tijdsduur: Practicum A: 90 minuten, practicum B: 60 minuten, totale programma (incl. eventuele wetenschapper): 3 uur

Uitleentermijn: De maximale uitleentermijn is drie weken

Materialen leskist: Handleiding, werkboeken, USB stick met powerpoint, kleurenwaaier, zandliniaal, zoutzuur, spuitflessen, nitraat staafjes, veldwerktasjes, goot (om de bodem op te leggen), grondboor, potjes 150 ml, lakmoespapier

Dit lespakket is ontwikkeld door:

  • Chantal Hendriks (wetenschapper Wageningen UR)
  • Hetty Kroese (Wetenschapsknooppunt Wageningen University
  • Jelle de Kleuver, Roxenne Florijn, Laura Terlouw, Corlinda Hardeman, Lauwrens Sneep, Jeep Zwanenbur, Pabostudenten van de Christelijke Hogeschool Ede

Downloaden lespakket:

Uw gegevens

Gegevens school/instantie
Gegevens contactpersoon
Lespakket
Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om en gebruiken deze alleen voor bovenvermeld doel. Op deze verwerking is onze privacyverklaring van toepassing.