Waarom lijk ik op mijn ouders?

Dat je op je ouders lijkt heeft te maken met erfelijkheid. Erfelijke eigenschappen worden doorgegeven aan kinderen en liggen vast in het DNA.
DNA zit in iedere cel van het lichaam dus ook in de zaad- en eicellen die samensmelten en waaruit baby's groeien. Het is net een grote emmer met bolletjes en ieder bolletjes bevat informatie voor 'n eigenschap. Zulke bolletjes noemen we genen en die zijn niet hetzelfde als die van de moeder of vader, maar een combinatie van beiden. Zodoende lijk je op allebei je ouders.

Hoe komt het dat sommige kinderen veel meer op hun broertje of zusje lijken dan anderen? Hoe werkt dat bij tweelingen? En hoe bij dieren? Hoe verschillend zijn dieren? Zijn er verschillen tussen dieren die in het wild jongen krijgen of dieren die wij zelf fokken. Je komt het allemaal te weten in de les “Waarom lijk ik op mijn ouders?”.

Wetenschapper: Ilse van Grevenhof
De wetenschapper is vanaf eind 2017 beschikbaar voor deze les.
Haar leservaring zie haar blog

Andere lessen bekijken: klik hier