Nieuws

Margrietschool wint ontwerpwedstrijd 2020

Gepubliceerd op
20 mei 2020

De zesde editie van de ontwerpwedstrijd van Wetenschapsknooppunt Wageningen University is dit jaar gewonnen door Mirjam, Noortje, Levi en Joris van de Margrietschool in Wageningen. Het onderwerp van dit jaar was gezonde voeding: “Ontwerp een hulpmiddel of concreet idee om te zorgen dat we betere voedselkeuzes maken”. Mirjam, Noortje, Levi en Joris ontwierpen de Healthy Smile Scanner.

De Healthy Smile Scanner is een scanner die een smiley laat zien wanneer je een gezond product scant. Bij de kassa worden de smileys omgezet in stickers. Met de stickers spaar je voor korting op actieve uitjes. Op deze manier wordt het koopgedrag van mensen beïnvloed, waardoor ze gezondere voedselkeuzes maken. Het concept is zelfs al voorgelegd bij medewerkers van de supermarkt, zij vonden het een goed idee.

De ontwerpwedstrijd van het Wetenschapsknooppunt Wageningen University is de ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool. In de afgelopen maanden zijn leerlingen van verschillende basisscholen uitgedaagd om een ontwerp te maken dat origineel, vernieuwend maar vooral ook uitvoerbaar is. Wetenschapsknooppunt Wageningen University probeert de leerlingen met de organisatie van deze wedstrijd bij te brengen hoe zij onderzoekend en ontwerpend kunnen leren.

Alle ontwerpen zijn aandachtig bekeken en beoordeeld door de driekoppige jury Kristel Polhuis, promovendus aan Wageningen University & Research, Fieke Franken, Interim-Manager Steunpunt Smaaklessen en EU-Schoolfruit, en Tamara Hoppenbrouwers, onderzoeker aan Wageningen University & Research.

Het ontwerp van de Margrietschool viel de jury op omdat dit ontwerp het meest creatief en het meest uitvoerbaar was. Ook vond de jury het heel goed dat ze zelfs in contact zijn geweest met de supermarkt. Daarnaast was het erg positief dat de leerlingen het idee al verder hadden uitgedacht, met het wisselen van acties in verschillende seizoenen.

Op de tweede plek is de Eben Haezerschool uit Bennekom geëindigd met hun ontwerp Nudging the healthy choices. Zij hadden een idee voor het aanbrengen van nudges in de supermarkt, die je aansporen om gezonde producten te kopen. De jury vond het heel knap hoeveel verschillende manieren de leerlingen bedacht hebben om mensen gezonder te laten eten.

De derde plek was voor team Groentjes van de Montessorischool in Ede. Zij hadden een concreet idee om groente en fruit aan te bieden op school op een smakelijke manier. De jury vond het duidelijk uitgewerkt. Ook het onderzoek was heel sterk, ze hadden namelijk ook hun doelgroep ondervraagd.

Volgend jaar vindt er een nieuwe ontwerpwedstrijd plaats. Deze zal gaan over algen. Vanaf 30 november kun je je hiervoor aanmelden.