kinderuniversiteit

Kinderuniversiteit 2018

Elk jaar geven twee hoogleraren of wetenschappers van Wageningen UR college aan 200 kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool. De Kinderuniversiteit is altijd de eerste woensdagmiddag van oktober.

Wat is de Kinderuniversiteit

Tijdens de Kinderuniversiteit volg je op één middag twee colleges van twee verschillende professoren en/of wetenschappers. Het zijn interactieve colleges. Je luistert veel, maar doet ook actief mee. Er is volop ruimte om vragen te stellen. Bij inschrijving krijg je al de kans om die te stellen. De beste vragen komen aan bod en de allerbeste wordt beloond. De twee colleges hebben qua onderwerp altijd met elkaar te maken, maar zijn ook heel verschillend. Tweehonderd kinderen uit groep 6-7- 8 kunnen zich inschrijven. De kosten zijn €7,50.

De Kinderuniversiteit telt als onderwijs. Dus als je een continurooster hebt kan je wat eerder vrij vragen van school.

De inschrijfdatum wordt bekend gemaakt via de Nieuwsbrief. Hieronder vind je informatie over de Kinderuniversiteit 2018 en over die van voorgaande jaren.

Kinderuniversitieit 2018
"De kleintjes doen er toe"

De Kinderuniversiteit 2018 is woensdagmiddag 3 oktober van 14:00 tot 16:30 uur op de Campus van Wageningen. Het thema is "De kleintjes doen er toe" en de twee colleges gaan over microbiologie. Micro-organismen zijn overal. Je komt veel te weten over de goede en nuttige eigenschappen. Clara Belzer vertelt over de micro-organismen in je lijf en Gosse Schraa over die om je heen en in de natuur.
Vanwege het 100-jarig jubileum van Wageningen University doet Louise Fresco de opening. Lousie is voorzitter van de Raad van Bestuur.

  Kinderuniversiteit voorgaande jaren

  2017 Waarnemingen in een veranderend klimaat

  De Kinderuniversiteit 2017 was woensdagmiddag 4 oktober op de Campus van Wageningen University. Het thema van de Kinderuniversiteit 2017 was 'Waarnemers in de natuur in een veranderend klimaat'. De kinderen deden actief mee aan onderzoek en kregen deze keer de colleges zowel binnen als buiten.

  Arnold van Vliet is bioloog en ging buiten vertellen over klimaatverandering. Deze verandering is volop gaande. Wat zijn de effecten van die verandering op planten en dieren in je eigen omgeving? Wat verandert er en hoe kan je dat meten? Hoe verzamel je goede gegevens? Sinds wanneer verandert het klimaat, hoe snel gaat het en hoe zal het zijn in 2100? Allemaal vragen waar de kinderen een antwoord op kregen.

  Bert is meteoroloog en ging vertellen over het weer, welke elementen spelen een rol. Hij liet heel veel voorbeelden zien op video, maar ook live in de zaal. Zo kon je van dichtbij meemaken hoe een tornado ontstaat en Bert's mobiele weerstation bewonderen. Het weer: wat zie je, wat merk je, hoe komt dat? Wat is het effect op plant, dier én mens als het weer verandert? Wat is koudestress en warmtestress? Hoe meet je dat en wat heb je daar aan? Meten jullie mee? Bert gaf dit college niet alleen. Ingeborg Smeding die ooit bij hem studeerde is nu meteoroloog bij de MeteoGroup. Zij vertelde wat ze met al die kennis over het weer doet.

  De video van het college van Bert Heussinkveld en Ingeborg Smeding staat hier. Alle foto's (Guy Ackermans) van deze dag vind je hier.

  2016 Spieken in de natuur

  De Kinderuniversiteit 2016 was woensdagmiddag 5 oktober op de Campus van Wageningen en het thema was 'Spieken in de natuur'. De kinderen volgden twee colleges. Professoren Tom Wennekes en Marleen Kamperman vertelden hoe zij de natuur proberen te begrijpen en als voorbeeld gebruiken in hun werk. Magische moleculen en lijmsoorten spelen hierbij een rol:- Magische moleculen en sprekende suikers [Tom W.]- Gekkopootjes en kokerjufferlijm [Marleen K.]

  Wat er allemaal gebeurde tijdens de Kinderuniversiteit is te zien via deze link: Kinderuniversiteit spiekt in de natuur (foto's, video opnames van de colleges, prijswinnaars).

  2015 Bodem, huid van de aarde, in beweging

  De Kinderuniversiteit 2015 had het thema "Bodem". Proefessor Jakob Wallinga gaf het college 'Bodem in beweging' en Professor Violettte Geissen het college 'Maak kennis met de huid van de aarde'.

  Lees het verslag en bekijk de foto's via deze link: 7 okt 2015

  2015 Special met astronaut André Kuipers

  12 Juni 2015 kwam astronaut André Kuipers naar Wageningen University. Hij nam leerlingen van groep 7 mee op een reis door de ruimte. 's Middags volgden de kinderen workshops over wetenschap en techniek op de campus van Wageningen University. Twaalf wetenschappers verzorgden deze workshops. Bijvoorbeeld: magische moleculen, bodembeestjes, drones, moleculair koken etc.

  Verslag en foto's: Vrijdag 12 juni 2015

  2014 Elastiek in dieren - menu voor kat en hond

  De Kinderuniversiteit 2014 had als thema 'dieren'. Kinderen uit groep 6, 7 of 8 volgden twee colleges: 'Elastiek in dieren' door professor Johan van Leeuwen en ''Menukaart voor hond en kat' door professor Wouter Hendriks.

  Lees het verslag en bekijk de foto's en colleges van professoren Johan van Leeuwen en Wouter Hendriks.

  2013 Duuzaamheid

  De Kinderuniversiteit 2013 vond plaats op woensdag 2 oktober en had als thema 'duurzaamheid'. De professoren Louise Vet en Huub Rijnaarts gaven de colleges.

  Lees hier het verslag en bekijk de foto's en het college van prof. Louise Vet.

  2012 Zout

  Het thema van de Kinderuniversiteit in 2012 was 'Zout'. Het college werd verzorgd door de wetenschapper Lieke Gijsbers. Een team van wetenschappers gaven workshops aan de kinderen. Zij konden dus zelf als onderzoekers aan de slaag.

  Bij de universiteit werden vragen als 'Wat gebeurt er in ons lichaam als we teveel zout eten?' en 'Kan een maaltijd zonder zout toch lekker zijn?' beantwoord.

  Lees het verslag en een video van deze dag.

  2011 Happy van een happy meal? [en 2010]

  In 2011 was de hoofdvraag bij de Kinderuniversiteit: 'Word jij happy van een Happy Meal?'. Er is een verslag en er zijn foto’s van deze dag beschikbaar.

  Van de Kinderuniversiteit 2010 is er geen verslag, maar zijn er wel Foto’s