Kinderuniversiteit

Elk jaar geeft een wetenschapper van Wageningen University & Research college aan 2 groepen van circa 75 kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Vanwege de geldende maatregelen hebben we in 2020 en in 2021 een aangepast programma in vergelijking met voorgaande jaren.

Wat is de Kinderuniversiteit?

De colleges van de Kinderuniversiteit zijn interactieve colleges. Je luistert veel, maar doet ook actief mee. Er is volop ruimte om vragen te stellen. Bij inschrijving krijg je al de kans om die te stellen. De beste vragen komen aan bod in het college. Dus heb je een vraag, stel hem aan ons!

13 oktober: Kinderuniversiteit 2021 - De ademhaling van de Aarde

Op 13 oktober vindt de editie van 2021 plaats: De ademhaling van de Aarde. Ademen is de normaalste zaak van de wereld: je ademt de lucht om je heen in omdat je zuurstof nodig hebt en als je uitademt zit daar CO2 (koolstofdioxide) in. Maar wist je dat de aarde ook ademt? Bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit, en ook de oceanen nemen CO2 op. Hierbij verwisselen zuurstof en CO2 voortdurend van plek in deze koolstofkringloop. Die natuurlijke ademhaling van de aarde wordt door de mensen verstoord door extra CO2 in de lucht te brengen door bijvoorbeeld uitstoot uit fabrieken en auto's. Dit extra CO2 zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. Maar wat gebeurt er met al dit extra CO2 in de lucht? Waar blijft dat allemaal? Kunnen de bossen en de oceanen ons helpen om klimaatverandering tegen te gaan?

Tijdens deze kinderuniversiteit leer je hoe de koolstofkringloop werkt en ga je zelf proefjes doen met CO2!

Wanneer?

Op woensdag 13 oktober 2021. De colleges worden die dag op 2 momenten gegeven:

  • Ronde 1: van 14.00 tot 15.30 uur

  • Ronde 2: van 16.30 tot 18.00 uur.

De inschrijvingen zitten vol!

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar. Mail voor een plek op de reservelijst naar wetenschapsknooppunt@wur.nl.

Kinderuniversiteit2021.jpg

Waar?

Scheikundegebouw (gebouw 316)
Dreijenplein 4, Wageningen (oude campus)

Welke wetenschappers doen mee?logo_provincie_gelderland.png

logo_Techniekpact.png

De Kinderuniversiteit wordt uitgevoerd in opdracht van Provincie Gelderland voor Techniekpact.