Ontwerpwedstrijd 2018

De ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool wordt jaarlijks georganiseerd door het Wetenschapknooppunt Wageningen University. In december wordt het thema bekend gemaakt. Eind maart is de finale.

Thema 2018
Voedsel, energie en water in de toekomst

De winnaars van 2018

Wil je weten wie de winnaars zijn van de ontwerpwedstrijd 2018 en hoe hun ontwerpen eruit zien? Klik dan hier.

Meedoen met de ontwerpwedstrijd 2018?

We kennen drie grote wereldproblemen: voedsel, energie en water. De bronnen raken op en er komen steeds meer mensen. Kan jij, leerling uit groep 5 t/m 8, iets bedenken zodat er in de toekomst genoeg energie, water en voedsel is en veel minder verspilling en vervuiling? Hebben jij en jouw klas een slim idee? Doe dan mee aan onze ontwerpwedstrijd. Kies een van de drie thema's, werk het idee uit en stuur dit uiterlijk 14 maart vóór 10:00 uur digitaal in. De finale van de ontwerpwedstrijd is 28 maart 2018. Hieronder staat alle informatie, maar schrijf je wel vóór 1 maart in.

Inspiratie opdoen

 • Ruim 850 leerlingen uit de bovenbouw deden al inspiratie op door hun bezoek aan de bright ideas hub en Phenomea op de Wageningen Campus eind januari. Een indruk van deze activiteit krijg je via de fotoreportage in Phenomea en via deze link: bright ideas hub.
 • Ook kan je je laten inspireren door de werkzaamheden van de juryleden Matthijs Monstma, Wieger Wamelink en Atze Jan van der Goot.
 • Andere bronnen zijn onze ontwerpwedstrijden van vorige jaren en een filmpje over 3D printing. (zie kolom met inspiratiebronnen op deze pagina)

Zo pak je het aan

Belangrijke data

 • Aanmelden kan tot 1 maart 2018 via het aanmeldformulier.
 • Stuur het ontwerp uiterlijk 14 maart 2018 vóór 10 uur naar wetenschapsknooppunt@wur.nl. Vergeet je niet aan te melden!
 • 22 Maart wordt bekend gemaakt wie de vijf finalisten zijn.
 • De finale is 28 maart 2018 op Wageningen Campus. Niet-finalisten verwachten we als publiek. De prijsuitreiking is naar verwachting om 16 uur.

Doe mee met deze wedstrijd en laat dat een inspiratie zijn voor de landelijke wedstrijd "Bright Ideas". Die finale is eind april.

Voorbereiding en criteria

 • Werk met de hele klas of met een eigen groepje (4 of meer). Doe je mee op eigen initiatief, dan moet je minstens met z'n 2-en zijn maar liever met 4. Per klas zijn twee inzendingen mogelijk. Meer ontwerpen per klas? Kies dan de beste! Stuur één digitaal bestand per ontwerp.
 • Let op de planning en lees de voorwaarden nogmaals. Inleveren uiterlijk 14 maart - 9:55 uur.
  Gebruik de app TOOL als hulpmiddel bij de voorbereidingen. Dan ga je goed van start.
 • Het team Wetenschapsknooppunt kiest de winnaars van de wedstrijd op basis van de volgende CRITERIA: orginaliteit, vernieuwend, werkwijze/aanpak, presentatie van de inzending, uitvoerbaarheid van het idee, compleetheid van de inzending.
 • Wij zoeken nieuwe ontwikkelingen, slimme ideeën! Redeneer vanuit een probleem.
 • Heb je vragen, stuur dan een mail: wetenschapsknooppunt@wur.nl

Ontwerpen

 • De app TOOL is een goed hulpmiddel voor het starten van een onderzoek. Wat wil je gaan doen en hoe pak je dat aan?
 • Een mindmap maken helpt ook.
 • Onderzoek en maak dan je ontwerp. Dat kan op verschillende manieren. Denk aan een maquette, filmpje, foto's, poster of iets anders! Houd de criteria in de gaten (zie uitklap hierboven).
 • Het ontwerp wordt digitaal in één Word-document opgestuurd. Wat staat er in: Geef kort en bondig een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (met inleiding en conclusie). Het document mag teksten, foto's, printscreens, linkjes, etc bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit.

Insturen en daarna

 • Stuur het ontwerp uiterlijk 14 maart 10:00 uur 2018 naar wetenschapsknooppunt@wur.nl. Grote bestanden kunnen via wetransfer verstuurd worden.
 • De jury beoordeelt de inzendingen en bepaalt wie de vijf finalisten worden. 14 Maart vindt de voorselectie plaats. 21 Maart kiest de jury de vijf beste uit. Daarna krijg je bericht van ons.
 • Ben je finalist, dan kom je het ontwerp verdedigen tegenover de jury op woensdagmiddag 28 maart op Wageningen Campus. Zet deze datum in je agenda en regel alvast vervoer. Per inzending kunnen er 4 kinderen naar Wageningen komen met hun begeleider.
 • We verwachten van de overige ontwerpers dat zij als publiek bij de finale zijn. Het is leuk en erg leerzaam om er bij te zijn: wat en hoe hebben de concurrenten het gedaan! En ... het publiek stemt voor de publieksprijs.

De finale woensdagmiddag 28 maart

De vijf finalisten verdedigen hun ontwerp tegenover de jury. Er zijn twee presentatierondes. Drie presentaties voor de pauze en twee erna.
Elk groepje krijgt 5 minuten de tijd om het ontwerp toe te lichten. Daarna stelt de jury vragen. De leerkracht krijgt 30 sec de tijd om over het groepje te vertellen. Waarom ben je zo trots op hen en wat was jouw rol/bijdrage/hulp?

Als de jury in beraad gaat om de prijswinnaars te kiezen, kiest het publiek ook een winnaar. Het publiek zijn de ontwerpers waarvan de inzending niet uitverkoren werd.
De prijsuitreiking is naar verwachting om 16 uur.