Ontwerpwedstrijd 2019

De ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool wordt jaarlijks georganiseerd door het Wetenschapknooppunt Wageningen University. Meld je uiterlijk woensdag 20 februari 2019 aan en lever je ontwerp uiterlijk dinsdag 19 maart 2019 vóór 10:00 uur digitaal in via het e-mailadres wetenschapsknooppunt@wur.nl. Zet ook alvast woensdag 3 april in je agenda. Dan vindt de finale plaats op Wageningen Campus.

Thema 2019: Micro-organismen maken de mens én zijn omgeving

Meedoen met de ontwerpwedstrijd 2019?

Kan jij, leerling uit groep 5 t/m 8, met behulp van microben een goed leefbare omgeving voor 2050 ontwerpen? Doe dan mee aan onze ontwerpwedstrijd. Je kunt bij het ontwerpen denken aan vragen zoals: welke kleren trek je aan, wat eet je, hoe ziet jouw leefomgeving er in 2050 uit.

Werk met de hele klas of met groepjes van 4 of meer personen. Per klas zijn twee inzendingen mogelijk. Meer ontwerpen per klas? Kies dan zelf de beste ontwerpen uit.

Lees de actievoorwaarden goed door

Jury

De vakjury bestaat ieder jaar uit wetenschappers van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt. Tijdens de finale mag de publieksjury ook zijn zegje doen.

Dit jaar bestaat de vakjury uit:

 • dr.ir. D (Detmer) Sipkema, universitair hoofddocent en onderzoeker marine microbiologie.

 • dr. C (Clara) Belzer, assistent professor microbiologie.

 • HJ (Hilco) van Stuijvenberg, onderwijskundig medewerker Wetenschapsknooppunt Wageningen University en docent aan de PABO van de Christelijke Hogeschool Ede.

De vakjury let op orginaliteit, hoe vernieuwend het ontwerp is, werkwijze/aanpak, presentatie van de inzending, uitvoerbaarheid van het ontwerp en compleetheid van de inzending. Houd deze criteria in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat!

  Zo pak je het aan

  Belangrijke data

  • Vooraanmelding: uiterlijk 20 februari 2019 laat je weten dat je meedoet aan de wedstrijd via het aanmeldformulier.

  • Inleveren van het ontwerp doe je uiterlijk 19 maart 2019 vóór 10:00 uur digitaal via het e-mailadres wetenschapsknooppunt@wur.nl.

  • Voorselectie. Uit alle inzendingen worden op 20 maart de 10 beste ontwerpen geselecteerd. Deze 10 krijgen dan bericht en nog een week om hun ontwerp te verbeteren.

  • De 5 finalisten: 26 maart kiest de jury de 5 finalisten en worden deze bekend gemaakt. Dan heb je nog een paar dagen de tijd om je voor te bereiden op de verdediging van jouw ontwerp.

  • De finale: op woensdag 3 april 2019 is de finale op Wageningen Campus. Niet-finalisten verwachten we als publiek. De prijsuitreiking is naar verwachting om 16 uur.

  Privacy

  De finale van de ontwerpwedstrijd wordt opgenomen en uitgezonden via WURtv. Er zullen ook foto's gemaakt worden. Wanneer je aanwezig bent bij de finale ga je akkoord dat je in beeld komt. Alles over de WUR en de privacywetgeving vind je hier.

  De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op www.wur.nl/wkwu. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website www.wur.nl/wkwu en via persberichtgeving.

  Beeldmateriaal wordt alleen voor communicatiedoeleinden behorend bij het Wetenschapsknooppunt Wageningen University gebruikt.

  Tips om goed voorbereid aan de slag te gaan

  • TOOL: de webapp TOOL voor onderzoekend leren zorgt er voor dat de opzet van jouw ontwerp goed van start gaat. Het helpt je de juiste stappen te zetten. Gebruik deze!

  • Onderzoek en maak dan je ontwerp. Dat kan op verschillende manieren. Denk aan een maquette, filmpje, foto's, poster of iets anders.

  • Geef in één Word-document kort en bondig een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (inleiding en conclusie met foto’s en filmpjes van het ontwerp). Het document mag teksten, foto's, printscreens, linkjes, et cetera bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit? Vertel het ons!

  Ter inspiratie:

  Insturen en daarna

  • Stuur het ontwerp uiterlijk 19 maart 10:00 uur 2018 naar wetenschapsknooppunt@wur.nl. Bestanden vanaf 5MB mag je via wetransfer versturen.

  • 26 maart selecteert de jury de vijf beste ontwerpen. Daarna krijg je bericht van ons.

  • Ben je finalist, dan kom je het ontwerp verdedigen tegenover de jury op woensdagmiddag 3 april 2019 in Wageningen. Zet deze datum in je agenda en regel alvast vervoer. Per inzending kunnen er 4 kinderen naar Wageningen komen met hun begeleider.

  • We verwachten van de overige ontwerpers dat zij als publiek bij de finale zijn. Het is leuk en erg leerzaam om er bij te zijn: wat en hoe hebben de concurrenten het gedaan. En ... het publiek stemt voor de publieksprijs!

  • Er vallen mooie prijzen te winnen. Wat deze zijn, maken we binnenkort bekend.

  Over de finale op 3 april 2019

  De vijf finalisten verdedigen hun ontwerp tegenover de jury. Er zijn twee presentatierondes. Drie presentaties voor de pauze en twee erna.
  Elk groepje krijgt 5 minuten de tijd om het ontwerp toe te lichten. Daarna stelt de jury vragen. De leerkracht krijgt 30 sec de tijd om over het groepje te vertellen. Waarom ben je zo trots op hen en wat was jouw rol/bijdrage/hulp?

  Als de jury in beraad gaat om de prijswinnaars te kiezen, kiest het publiek ook een winnaar. Het publiek zijn de ontwerpers waarvan de inzending niet uitverkoren werd.

  De prijsuitreiking is naar verwachting om 16 uur.