Ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd van het Wetenschapsknooppunt Wageningen University is de ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

Ontwerpwedstrijd 2020: Gezonde voeding

“Ontwerp een hulpmiddel of een concreet idee om te zorgen dat we betere voedselkeuzes maken.”

Dat is de ontwerpvraag waar we dit jaar mee aan de slag gaan! Waarom maken mensen ongezonde voedselkeuzes? Bedenk met jouw groepje een ontwerp om mensen gezondere voedselkeuzes te laten maken. Dit doe je met behulp van TOOL, de onderzoekend leren app.

In verband met de nieuwe richtlijnen rondom het coronavirus, zal de finale van de ontwerpwedstrijd dit jaar worden uitgesteld naar 20 mei. Daarnaast is de aanmeld- en inleverdeadline verplaatst naar 14 april. Mochten de richtlijnen rondom het coronavirus verder worden aangescherpt, houd dan deze pagina in de gaten voor verdere wijzigingen.

Mee doen? Houd rekening met het volgende...

  • Een groepje moet uit minimaal 4 personen bestaan.
  • Ieder groepje moet zijn aangemeld via het formulier.
  • Als je wordt gekozen tot de beste vijf ontwerpen, kom je naar de finale op 20 mei.
  • Je bent op de hoogte van de deelnamevoorwaarden.

Aanmelden

Uiterlijk 14 april 2020 voor 10:00 uur

Vanaf 6 januari kun je je als school aanmelden. Er mogen twee groepjes per school mee doen. Elk groepje dient zich dan apart aan te melden. Het is verplicht je aan te melden, zodat wij alle gegevens compleet hebben. Start eerst met de inleidende les over het onderwerp en ga daarna brainstormen. Bekijk ook de voorbeeldplanning.

Bekijk voorwaarden

Inspiratie en inleidende les

Inleidende les
Start in de klas met de inleidende les over voedingsgedrag. Hoe maken mensen beslissingen en hoe kun je mensen beïnvloeden? Download hier de powerpoint voor de les. Bij iedere sheet zit een uitleg voor de leerkracht.

Download powerpoint

Kinderuniversiteit
Bekijk ook het college van professor Emely de Vet over voedselgedrag tijdens de Kinderuniversiteit terug via WURtv. Het college start om 00:37:00 min.

Bekijk video

TOOL
De webapp TOOL voor onderzoekend leren zorgt er voor dat de opzet van jouw ontwerp goed van start gaat. Het helpt je de juiste stappen te zetten. Gebruik deze! Je kunt de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren gebruiken voor de indeling van je hoofdstukken.

Ontdek TOOL

Model onderzoekend en ontwerpend leren
Je kunt de stappen uit het model van onderzoekend en ontwerpend leren gebruiken voor de indeling van je hoofdstukken. Klik op de afbeelding van het model voor een vergroting.

Model onderzoekend en ontwerpend leren

Privacy

De finale van de ontwerpwedstrijd wordt opgenomen en uitgezonden via WURtv. Er zullen ook foto's gemaakt worden. Wanneer je aanwezig bent bij de finale ga je akkoord dat je in beeld komt. Alles over de WUR en de privacywetgeving vind je hier. De inzendingen die een prijs winnen, worden gepubliceerd op onze website. Bij ieder gepubliceerd idee zijn de naam en plaats van de school en de klas zichtbaar. De winnende scholen gaan akkoord met publicatie van het idee, klas- en naamsvermelding en vermelding van de plaats van de school in uitingen van het Wetenschapsknooppunt. Dit gebeurt door vermelding op onze website en via persberichtgeving. Beeldmateriaal wordt alleen voor communicatiedoeleinden behorend bij het Wetenschapsknooppunt Wageningen University gebruikt.

Ontwerp inleveren en beoordeling

Uiterlijk 14 april 2020 vóór 10:00

Lever het ontwerp uiterlijk dinsdag 14 april 2020 vóór 10:00 uur digitaal in via ons e-mailadres (wetenschapsknooppunt@wur.nl). Bestanden vanaf 5MB mag je via WeTransfer versturen. De jury kiest de 5 finalisten en maakt deze bekend via de e-mail op donderdag 16 april 2020. Je hebt nog tot en met half mei om je voor te bereiden op de verdediging van jouw ontwerp.

Hoe lever je je ontwerp aan?

Geef in één Word-document (dus geen losse bijlagen), kort en bondig, een beeld van het plan van aanpak en het resultaat (inleiding en conclusie met foto’s en filmpjes van het ontwerp). Het document mag teksten, foto's, printscreens, linkjes, et cetera bevatten. Waarom koos je voor dit onderwerp, wat was je werkwijze, hoe ziet het eruit? Vertel het ons! Download hier hoe het Word-document eruit moet komen te zien.

Download voorbeeld hoofdstukindeling

Om te zorgen dat onze mailbox niet overvol loopt, vragen we je documenten die zwaarder dan 5MB zijn met WeTransfer te versturen.

Jury

De vakjury bestaat ieder jaar uit wetenschappers van Wageningen University & Research en een medewerker van het Wetenschapsknooppunt. Dit jaar bestaat de jury uit onderstaande personen:

De vakjury let op originaliteit, hoe vernieuwend het ontwerp is, werkwijze/aanpak, presentatie van de inzending, uitvoerbaarheid van het ontwerp en compleetheid van de inzending. Houd deze criteria in je achterhoofd wanneer je aan de slag gaat!

De finale

Woensdag 20 mei 2020

Ben je finalist, dan kom je het ontwerp verdedigen tegenover de jury op woensdagmiddag 20 mei 2020 in Wageningen.

Hoe ziet de finale eruit?

De vijf finalisten verdedigen hun ontwerp tegenover de jury. Er zijn twee presentatierondes. Drie presentaties voor de pauze en twee erna. Elk groepje krijgt 10 minuten de tijd om het ontwerp toe te lichten. De leerkracht krijgt 30 sec de tijd om over het groepje te vertellen. Waarom ben je zo trots op hen en wat was jouw rol/bijdrage/hulp? Daarna stelt de jury vragen. Als de jury in beraad gaat om de prijswinnaars te kiezen, kiest het publiek ook een winnaar. Het publiek zijn de ontwerpers waarvan de inzending niet uitverkoren werd.

Meegedaan met de ontwerpwedstrijd maar geen finaleplek? Je bent van harte welkom als publiek bij de finale. Het is leuk en erg leerzaam om er bij te zijn: wat en hoe hebben de concurrenten het gedaan. En... het publiek stemt voor de publieksprijs! Meld je wel van te voren aan via wetenschapsknooppunt@wur.nl

Prijzen

Gewonnen? Dan ontvangt jouw groepje een leuke prijs van denkenkunjeleren om verder aan te slag te gaan met wetenschap en technology in de klas!

·        1e prijs: €150 tegoedbon bij denkenkunjeleren.nl

·        2e & 3e prijs: zak-microscoop, vergroting tot 120x met 2x optische zoom.

·        Publieksprijs: Praatloep, een dubbele lens met een vergroting van 3 en 5 keer waarmee je een geluidsopname van 30 seconden kunt maken.