Nieuws

Ontwerpwedstrijd 2021: Deze vijf ontwerpen zijn door naar de finale!

Gepubliceerd op
18 maart 2021

De vijf finalisten van de Ontwerpwedstrijd 2021: Algen, het groene goud? zijn bekend! De ontwerpwedstrijd van Wetenschapsknooppunt Wageningen University is de ontdek-, onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor groep 5 t/m 8 van de basisschool. Scholen vanuit het hele land konden meedoen. Dit jaar was de opdracht “Bedenk het algen-product dat de wereld gaat veranderen”.

Finalisten

De finalisten (in willekeurige volgorde) zijn:

'Algenkapje' door Verrijkingsgroep 7-8 van RBS Augustinus uit Ermelo

“Mondkapjes zijn nu heel erg actueel vanwege het coronavirus. Het is veel zwerfafval waarin de vogels met hun poten in verstrikt raken en uiteindelijk doodgaan. Daarom hebben wij bedacht om mondkapjes te maken van algen en een apparaat waarmee de mondkapjes worden vernietigt door middel van azijn.”

Algen cupcakes door Plusgroep 1 van de Johan Frisoschool uit Wageningen

“Wij hadden bedacht dat algen gezond zijn. Als je ze nou in bijvoorbeeld cupcakes stopt dan heb je gezonde cupcakes en dan zijn ze alsnog heel lekker!!”

'Algen CO2/02 - omzet paneel' door Verrijkingsgroep 5-6 van RBS Augustinus uit Ermelo

“Het is net zoiets als een zonnepaneel. Deze panelen moet je aan elkaar kunnen koppelen. Dit kun je gebruiken op industrieterreinen waar veel CO2 uitstoot is. Als het goed werkt of makkelijker te maken is, is het misschien ook voor de woningbouw(CO2). Dit gaan wij maken!”

'Algen smoothies' door Plusgroep 2 van de Johan Frisoschool uit Wageningen

“De onderzoeksvraag is: Kan je van algen smoothies maken en hoe zouden ze dan smaken? (...) Wordt het zuurder als er meer limoen in zit of zoeter als er melk/yoghurt in gaat?! En is het eigenlijk wel lekker als er algen bij in komen?!”

'Algen bio suiker' door Groep 8 van de Ericaschool uit Rhenen

“Iedereen weet dat suiker ongezond is, dat kunnen we ook niet veranderen, maar wat we wel kunnen is het milieu helpen. (…) Voor de productie van het algen suiker heb je geen milieubelastende stoffen zoals mest nodig. Het enige wat de algen nodig hebben is water wat we in Nederland in overvloed hebben en zonlicht wat je overal wel hebt.”

Allen van harte gefelicteerd!

Finale en jury

Woensdagochtend 31 maart heeft ieder groepje los van elkaar een online teamsmeeting met de jury. De finalisten krijgen 15 minuten de tijd om hun ontwerp te presenteren waarna de jury vragen stelt. De vakjury let op originaliteit, hoe vernieuwend het ontwerp is, werkwijze/aanpak, presentatie, uitvoerbaarheid en compleetheid.

De jury bestaat dit jaar uit:

  • Prof.dr. Maria Barbosa, Hoogleraar en directeur van AlgeaPARC. Bij AlgeaPARc worden kosteneffectieve en duurzame productiemethoden voor microalgen ontwikkeld.
  • Hilco van Stuijvenberg, didacticus Wetenschapsknooppunt Wageningen University en Opleidingsdocent Leraar Basisonderwijs Christelijke Hogeschool Ede.

Woensdagmiddag 31 maart maken we online bekend wie het algenproduct heeft ontwerpen dat volgens de jury de wereld gaat veranderen!