MOOC

Nature Based Metropolitan Solutions

Ontdek de potentiële voordelen van natuurlijke oplossingen in grootstedelijke gebieden en ontwikkel strategieën om ze te implementeren.

Organisator Wageningen University & Research
Duur Deze cursus is gearchiveerd; al het materiaal is beschikbaar voor zelfstudie, maar de cursus is niet meer actief.
Locatie Online
Prijsomschrijving Free

Cursusinhoud

Hoe kunnen ecosystemen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en een leefbaardere, gezondere en veerkrachtigere stedelijke omgeving?

Heb je er weleens over nagedacht welke voordelen het ecosysteem jou en je omgeving kan opleveren? Door niet-duurzame verstedelijking is de biodiversiteit verminderd en zijn er habitats vernietigd, waardoor ecosystemen minder voordelen bieden dan mogelijk is.

In deze cursus zetten we de prioriteiten op een rijtje en besteden we aandacht aan de directe waarde van het integreren van op natuurlijke processen gebaseerde principes in stedelijke planning en stedelijk ontwerp. Neem bijvoorbeeld een riolering of een openbare ruimte. Als we hierbij gebruikmaken van natuurlijke oplossingen, blijft de werking precies hetzelfde, terwijl ze tegelijkertijd een gunstig effect hebben op het milieu, de maatschappij en de economie.

Door meer verbondenheid te creëren tussen bestaande, gewijzigde en nieuwe ecosystemen en stedelijke ecosystemen te herstellen door middel van natuurlijke oplossingen ontstaat meer veerkracht en kunnen ecosystemen zich sneller aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en andere mondiale verschuivingen.

In deze cursus leer je meer over het opzetten, bouwen, implementeren en monitoren van natuurlijke oplossingen voor stedelijke ecosystemen en de ecologische samenhang van duurzame steden. Het bouwen van slimme steden en grootstedelijke gebieden met natuurlijke ecosystemen zorgt voor een eerlijke verdeling van de voordelen van de vernieuwde stedelijke ecologie.

De docenten, die gespecialiseerd zijn in stedelijke ecologie, milieutechniek, stedelijke planning en stedelijk ontwerp, leren ontwerpers en planners de vaardigheden aan die ze nodig hebben om de bebouwde ruimte duurzaam te beheren. De cursus is ook interessant voor stakeholders uit zowel de publieke als de private sector die meer te weten willen komen over de verschillende voordelen van herstelde ecosystemen in steden en grootstedelijke gebieden. Zij doen de kennis en vaardigheden op die ze nodig hebben voor een beter geïnformeerde en geïntegreerde besluitvorming op het gebied van stadsontwikkeling en stadsvernieuwing.

Wat je gaat leren

  • Relationeel denken, gericht op problemen, uitdagingen, potentieel en oplossingen
  • Theorieën en voorbeelden die de ontwikkeling en voordelen van natuurlijke oplossingen inzichtelijk maken
  • Hoe je kritisch nadenkt over je eigen woonplaats en leefomgeving
  • De onderlinge afhankelijkheid en synthese van bestuur, innovatie, ontwerp, ecologie en economie

Andere interessante MOOC’s

Vind je deze MOOC leuk? Misschien zijn de volgende MOOC's dan ook wat voor jou: