Professional Certificate-programma: Animal Breeding and Genetics

Leer hoe je een dierenfokprogramma ontwerpt, opzet, uitvoert en optimaliseert en de productie van landbouw- en gezelschapsdieren verhoogt.

Over dit programma

Dit Professional Certificate-programma is gericht op het ontwerpen, opzetten, uitvoeren en optimaliseren van fokprogramma's, genetische verbetering en het behoud van genetische diversiteit.

Volg dit programma en leer wat de belangrijkste factoren zijn voor het verbeteren en verhogen van de productiviteit en wat ervoor nodig is om een gezonde en sterke populatie te creëren en te behouden.

In dit programma leer je de basisprincipes van populatie, kwantitatieve en moleculaire genetica. De biologische aspecten zijn in de cursus opgenomen via de vele doe-opdrachten. Deze cursus leert professionals die met dieren werken beter te begrijpen wat de invloed van het fokken op dierpopulaties is en hoe ze genetische principes kunnen inzetten bij het maken van beslissingen. Deze cursus geeft je een stevige basis voor verdere studie, zoals fokkerijcursussen op MSc.-niveau.

Voor wie

Hoewel iedereen aan deze cursus mag deelnemen, is de cursus met name zinvol voor fokkers van:

• Koeien
  • Pluimvee/kippen
  • Paarden
  • Varkens/zwijnen
  • Honden
  • Schapen
  • Vissen
  • Garnalen

Dit programma is een goede eerste stap om bekend te raken met de principes van dierfokkerij en de sector. Afhankelijk van welke sector hun interesse heeft, kunnen dierwetenschappers aan de slag als vertegenwoordiger bij een veehoudersassociatie, als fokkerij-adviseur in de zuivelsector of als vertegenwoordiger bij bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige bevruchting. Ook kun je bij een particuliere fokkerij of kwekerij in de varkens-, pluimvee- of aquacultuursector gaan werken. Soms komen wetenschappers met ervaring op het gebied van dierfokkerij en diergenetica ook terecht bij plantenveredelingsbedrijven.

Neem deel aan dit Professional Certificate-programma dat is ontwikkeld door vooraanstaande experts van Wageningen University & Research, de nummer 1 op het gebied van landbouwwetenschappen in de NTU-ranglijst. Door aan dit programma mee te doen word je onderdeel van de groeiende groep studenten van de Animal Breeding & Genomics Group, het expertisecentrum voor alle nationale en internationale activiteiten op het gebied van dierenfokkerij en genomica van Wageningen University & Research. Dit centrum is de favoriete kennis- en zakenpartner voor veel nationale en internationale cliënten uit zowel de publieke als de private sector. Hiertoe behoren commerciële en niet-commerciële organisaties voor het fokken van landbouwdieren, gezelschapsdieren en paarden, de EU en overheden in binnen- en buitenland.

Baanvooruitzichten

• Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics neemt de baankans voor dierwetenschappers en andere landbouwwetenschappers in de periode van 2010 tot 2020 met zo'n 13% toe.
  • Er is dringend behoefte aan jonge professionals met actuele kennis van fokprogramma's.
  • Met name bij commerciële fokbedrijven zijn er veel baankansen, maar ook bij CGIAR-instituten op het gebied van plantenveredeling en fokkerij en bij lokale overheden zijn er baanmogelijkheden, met name op het gebied van het behoud van genetische biodiversiteit.
  • Diergenetici vinden soms ook werk bij onder andere faciliteiten voor dierproductie, farmaceutische bedrijven, particuliere ondernemingen, onderzoekslaboratoria, dierentuinen, broederijen, de overheid of hogescholen en universiteiten.
  • Aquacultuur is de snelst groeiende sector voor de productie van landbouwdieren en er is veel vraag naar fokkers die fokprogramma's op maat kunnen opzetten.

Wat ga je leren:

• Je leert beschrijven welke stappen er bij het opzetten van een fokprogramma komen kijken.
  • Je leert beschrijven hoe je genomische instrumenten en selectie-instrumenten kunt gebruiken om het effect van monogene recessieve ziekten te verlichten.
  • Je leert verwantschapswaardes berekenen en inteeltberekeningen uitvoeren bij het selecteren van fokkoppels en het inteeltpercentage voor eenvoudige situaties voorspellen.
  • Je leert uitleggen hoe verwantschap tussen individuen kan worden gebruikt om inteeltwaarden in te schatten en de gevolgen van andere selectie- en paringsstrategieën op de selectierespons te beschrijven.
  • Je leert omschrijven hoe het uitvoeren van fokprogramma's kan worden geëvalueerd wat betreft de selectierespons en genetische diversiteit.
  • Je leert omschrijven hoe de verspreiding van goedgekeurde dierpopulaties naar eindgebruikers plaatsvindt, en waarom dit per diersoort verschilt.
  • Je krijgt toegang tot instrumenten en inzichten om de productie te verbeteren en tot een gezonde populatie te komen

Inhoud van het Professional Certificate-programma ‘Animal Breeding and Genetics’

Dit Professional Certificate-programma bestaat uit twee MOOCs die het beste in onderstaande volgorde kunnen worden gevolgd. De studiebelasting is ongeveer 3-5 uur per week per cursus en een MOOC duurt ongeveer 7 weken. Uiteraard kun je zelf bepalen wanneer en hoe snel je studeert. De totale duur verandert dan mee.

Geïnteresseerd? Ga dan naar EdX voor meer informatie, en schrijf je in.