Een Open Dag bezoeken

Wat kost studeren? Kan mijn zoon of dochter in Wageningen een kamer vinden? Hoe staat het met de arbeidskansen voor afgestudeerden? Hoe zit studiebegeleiding in elkaar? Wat houden de studies globaal in? Het was zaterdag een drukte van belang op de Wageningse Campus tijdens de open dag voor ouders en hun kinderen. Een Open Dag bezoeken levert een schat aan informatie op. Naast de presentaties over de opleidingen waren er speciale presentaties voor ouders.

Een impressie, geschreven door de vader van een studiekiezer

In verschillende gebouwen (Forum, Leeuwenborch, Orion) konden nieuwsgierige ouders terecht bij opleidingspresentaties en informatiemarkten. Je kon ‘proeven’ aan een minipracticum, een minicollege bijwonen, meelopen met rondleidingen en een blik werpen in het universitair sportcentrum. Een groot team van studenten deed een duit in het zakje door zelf actief informatie te geven. Ook de presentaties voor ouders in het Orion werden druk bezocht.

Op toekomst voorbereid

Er wandelden opvallend veel vaders met zoon of dochter langs het gebodene. Sommige jongeren nog wat ‘bleu’, een tikje onzeker, anderen waren al overtuigd van hun studiekeuze. Tessa (17) en haar moeder Jenny bijvoorbeeld waren helemaal vanuit Burgum (Friesland) naar Wageningen afgereisd om de open dag te bezoeken. Tessa zit nu in 5 vwo en bezoekt de open dag al voor de tweede keer. Waarom? “Vanuit mijn school wordt een Open Dag bezoeken sterk gestimuleerd. Daarom ga ik veel op pad. Ik ben ook in Groningen geweest en heb al een meeloopdag gedaan. Eigenlijk ben ik er wel uit. Ik wil Voeding en Gezondheid gaan studeren, dat is in principe mijn keuze.” Tessa bekijkt haar studiekeuzeproces zo: “Mijn examenjaar komt er nog aan, als mijn keuze nu al vaststaat, hoef ik in dat jaar niet alle energie daarin te steken.” Kijk, zo is een slimme meid op haar toekomst voorbereid. Moeder Jenny kan er wel om glimlachen: “Ik herken het wel. Zelf zat ik ook ooit in 6 vwo, maar was niet echt in de gelegenheid om me verder goed te verdiepen in een studiekeuze. Je bent moeder, maar ook een coach. Samen heb je het over wat duidelijk is en waar de vragen liggen. Verder is het gewoon leuk om met Tessa op pad te gaan. ”

Open Dag bezoeken, breed oriënteren

In gebouw Orion pauzeren Lente (16) en haar vader Eelke (47) even om alle info te ‘verwerken’. Zij pakken de studiekeuze groots aan. Vooral omdat er veel vraagtekens zijn. “Ik ben leerling (4 vwo) van College de Heemlanden in Houten. Ik ben er nog niet uit. Ik vind Voeding en Gezondheid interessant, maar bijvoorbeeld ook biologie of ‘iets medisch’.” Eelke: “We oriënteren ons breed. Mijn vrouw en ik wisselen elkaar een beetje af”, lacht hij. “We zijn in Twente geweest, Utrecht en gaan nog naar Delft. Het is geen straf hoor. Een Open Dag bezoeken met Lente is ook gezellig.”

Baankansen

Bij de informatiemarkt van de studie Bodem, Water, Atmosfeer in gebouw Forum is het volle bak. Vierdejaars Janneke Pouwels (22) is er maar druk mee. Ze wordt bestookt met allerlei vragen. “Ik krijg veel vragen over de inhoud van de studie. Velen weten het verschil niet tussen deze studie en Internationaal Land- en Waterbeheer. Er zijn ook veel vragen over studiefinanciering.” Vierdejaars Timo van de studie Bodem, Water, Atmosfeer geniet van alle vragen. “Wat in zijn algemeenheid opvalt: ouders vragen vooral wat je met de studie later kan (baankansen), kinderen vragen dat minder. Ze zijn eerder benieuwd of de studie leuk is. Zij zijn denk ik minder bezig met de verre toekomst.”

Twijfel

Daan (18) en vader Niek uit Waddinxveen pauzeren even. Hier is duidelijk sprake van twijfel. Daan is er nog lang niet uit. “Ik vind de natuurkant wel aardig, maar ga ook een presentatie van Dierwetenschappen bekijken. Niek: “Juist omdat Daan het nog niet weet, gaan we ook nog naar Eindhoven, Leiden en Utrecht.” In gebouw Orion zit een soortgelijk koppel met veel vraagtekens. Janne (19) en haar vader Jan zijn er nog lang niet uit. “Ik zit op 6 gymnasium en vind veel leuk, dus dat is lastig. Ik oriënteer me op iets medisch zoals Biologie, Moleculaire Levenswetenschappen, Kunstgeschiedenis maar zie ook wel wat in Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning.”

Open Dag bezoeken, studiekeuzecoach

Wageningen UR beschikt ook over verschillende studiekeuzecoaches. Monique Reijnders (23) bijvoorbeeld. Zij is vierdejaars studente Voeding en Gezondheid. “Dat doe ik nu twee jaar. Scholieren kunnen mij gewoon nu al mailen of bellen. Los van een open dag. Ik beantwoord als ervaringsdeskundige vragen over wat de studie inhoudt, hoe het leren als student eruitziet, hoe Wageningen als stad is of aan welke meeloopdagen ze mee kunnen doen. Wat ook opvalt: ik krijg veel vragen over de voertaal Engels. Sommigen zijn daar onzeker over. ‘Is dat moeilijk?’ hoor ik vaak. Ik kan ze geruststellen. Je went er zo aan. Verder krijg ik allerlei vragen over het verschil tussen practica en het volgen van colleges. Er zijn veel ouders en leerlingen die denken dat je bij een practicum altijd met een witte jas in een lab rondloopt, of met een microscoop bezig bent. Althans bij bepaalde studies. Een practicum is juist heel divers, en is er in verschillende vormen. Dat soort dingen leg ik dan uit. Mail of bel gerust naar een studiekeuzecoach. Een aanrader.” Feike Klomp, vader van een studiekiezer.