Wat kost studeren?

Wat kost studeren? Meer over studiekosten

Studeren kost veel geld, maar levert ook veel op.. een interessante studie en het begin van een boeiende loopbaan. Een afgeronde studie levert ook een beter salaris op. Meer over geldzaken vindt u op het blog voor ouders van (as.) studenten www.studiekeuzekind.nl

Studiekosten: maandelijkse kosten voor een student

Maandelijkse kosten voor een student

De studiekosten kunnen flink oplopen. Het Nibud heeft op een rijtje gezet wat studeren per maand gemiddeld kost naast het collegegeld.

Er is ook een handig filmpje over geld lenen en studeren

Ook voor scholieren heeft het Nibud een site.De informatiesite over geldzaken voor studenten geeft ook veel informatie.

€366,- Huur (Wageningen gemiddeld €250,- tot €350,-)
€163,- Collegegeld
€161,- Boodschappen
€144,- Ontspanning, uitgaan en sport
€ 97,- Zorgverzekering
€ 74,- Grote aankopen zoals laptop
€ 57,- Studieboeken (Wageningen verschilt erg per opleiding)
€ 55,- Vervoer (naast de OV-kaart)
€ 47,- Kleding en schoenen
€ 26,- Telefoon
€ 27,- Persoonlijke verzorging

Handige bespaartips van studenten

Wat moet ik bijdragen aan de studiekosten van mijn kind?

De DUO beheergroep (studiefinanciering) vindt dat er drie partijen zijn die de kosten van de studie moeten dragen:

  • De overheid,
  • De student zelf
  • De ouder(s)

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat u als ouder een bedrag bijdraagt dat gelijk is aan de aanvullende beurs. Maar dit is geen verplichting. De aanvullende beurs is bijna 400 euro. Krijgt de student een deel van de aanvullende beurs, dan betaalt u het andere deel. Dit betekent dat ouders gemiddeld zo'n 220 euro betalen aan een uitwonende student, zo'n 85 euro aan thuiswonende studenten.
Hoe u daarmee omgaat met uw kind verschilt. Soms betalen ouders het collegegeld, soms betalen ze een vast bedrag per maand. (Studielening en studiekosten, info voor ouders. www.studiekeuzekind.nl)

Ouders met minder inkomsten hoeven dus ook minder te betalen voor de opleiding van de student. Uw kind krijgt dan een aanvullende beurs. Vraag die altijd aan, vooral als er meer studerende kinderen zijn.

Veel studenten hebben een bijbaan. Een paar uur werken per week is voor de meeste studenten goed haalbaar. Studenten vinden ook vaak een leuke en leerzame bijbaan op de universiteit.

Natuurlijk is er zorgtoeslag en soms krijgt een student ook huurtoeslag.

Er is ook een handig filmpje over geld lenen en studeren

Hoeveel studiefinanciering/studievoorschot krijgt uw kind?

De studiefinanciering verandert regelmatig. Kijk vooral zo nu en dan op de site van DUO of www.studiekeuzekind.nl

Hoeveel?
De maximale lening kan oplopen tot €1034 per maand. Minder lenen mag natuurlijk ook.
De aanvullende beurs kan oplopen tot €387,- per maand, voor studenten met ouders die minder dan €30.000 verdienen. Boven dat inkomen loopt het bedrag terug. Hebben ouders meerdere studerende kinderen, dan kan het inkomen ook veel hoger zijn om nog voor een (deel van) de aanvulede beurs in aanmerking te komen. Je moet wel binnen 10 jaar een diploma halen, anders wordt deze beurs ook een lening. Dat geldt ook voor het OV reisproduct. Het is verstandig altijd een aanvullende beurs aan te vragen. Meer weten? Kijk op www.studiekeuzekind.nl tab 'financiën', studiefinanciering in het kort.

Aflossen
Je mag er 35 jaar over doen om je lening af te lossen. Hoeveel je aflost is afhankelijk van je inkomen. Heb je weinig inkomen, dan los je weinig af. Je hoeft nooit meer dan 4% van je maandinkomen af te lossen. Als je minder dan het minimumloon verdient, hoef je niet af te lossen.

Studeren loont
Iemand die een studie heeft gedaan heeft natuurlijk veel geleerd en heeft de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Dat levert op de eerste plaats meer plezier in het werk op. Maar mensen met een ‘hogere opleiding’ verdienen ook meer. Iemand die aan een hogeschool of universiteit heeft gestudeerd, verdient gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel. (volgens de Rijksoverheid). Ook de samenleving als geheel profiteert van een goed opgeleide bevolking.

Een financieel plan maken
(Aanstaande) studenten vragen hun ouder(s) nogal eens om hulp bij de planning van hun geldzaken. het Nibud heeft een handig hulpmiddel hierbij.

Meer over geld?
Betrouwbare informatie over geldzaken, ook voor studenten, is te vinden op www.wijzeringeldzaken.nl. Dit is een initiatief van o.a. de Rijksoverheid. Aanstaande studenten kunnen onder andere informatie vinden over de kosten van kamers. Ook is er informatie over omgaan met geld.

Blog voor ouders www.studiekeuzekind.nl
Op het blog voor ouders houden we u op de hoogte van allerlei veranderingen met betrekking tot studeren en geldzaken.

Artikelen over geldzaken op www.studiekeuzekind.nl

Studielening en studiekosten, info voor ouders
Wat kost de studie van mijn kind? De rol van ouders bij geldzaken
Wat kost studeren? Informatie voor ouders
Lenen voor een studie en terugbetalen
Studiefinanciering in het kort voor ouders
Financieel slim studeren met een beperking
Wat verdient mijn kind na afstuderen?Nieuwsbrief en blog voor ouders van (aanstaande) studenten