Studiekeuze en de rol als ouder

Het kiezen van een studie is een van de belangrijkere keuzes in het leven. Als je kind voor deze studiekeuze staat, wat is dan de rol als ouder? Hoe kun je je zoon of dochter het beste helpen bij het maken van deze belangrijke keuze.

Mijn ouder is mijn belangrijkste adviseur:

  • 55% eerstejaars universiteit
  • 70% eerstejaars hbo

Jongere beslist, ouder denkt mee

Ouders zeggen vaak: “Het is de keuze van mijn kind, het is zijn leven, dat kan en wil ik niet invullen”. Dat is een terechte opmerking. Jongeren zullen ook niet willen dat de ouder die beslissing neemt. Maar samen praten over wat er zoals gebeurt tijdens het studiekeuzeproces, dat vinden jonge mensen over het algemeen wel prettig. Stimuleer je zoon of dochter naar meerdere Open Dagen en meeloopdagen te gaan en vooral om ook opleidingen en instituten te vergelijken bijvoorbeeld met de site www.studiekeuze123.nl. Studiekeuzeadvies geven mag gerust, maar laat de beslissing liggen bij de aanstaande student.

Lees ook: "Het is en blijft de keuze van jouw kind, dus probeer vooral te helpen en niet het proces te beslechten."

Neem de tijd voor studiekeuze

Het is echt niet verstandig om de studiekeuze uit te stellen tot het eindexamenjaar. In 4 havo en 5 vwo moet het meeste studiekeuzewerk gedaan zijn. Ook op school, informeer eens bij de decaan of mentor wat ze kunnen betekenen in de begeleiding van je kind. Om ouders te helpen, bieden we op deze site een aantal hulpmiddelen, zoals het Studiekeuzestripboek, webinars en de blog.

studiekeuzeproces-01 (3).png

Wat wil uw kind?

In het Studiekeuzestripboek staan vijf vragen die je kind zich zelf kan stellen bij het bepalen van de vervolgstap na de middelbare school. Deze vragen zijn een goed startpunt voor gesprekken met je kind over de studiekeuze.

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat hoort bij mij?
  • Wie kan mij helpen?

(Bron: keuzetips van prof. Marinka Kuijpers)

Ga kijken bij opleidingen

Er zijn verschillende manieren om vervolgens uit te vinden welke studie het beste past. Denk aan Open Dagen, meeloopdagen en proefstudies. Ouders zijn vaak ook welkom op Open Dagen. Zo kan een scholier ontdekken of de inhoud van de opleiding past, wat studenten van de opleiding vinden en of je kind zich er thuis voelt. Met studenten praten is dus zeker ook een goede tip. Net zoals met de decaan, mentor en vrienden.

Opleidingen vergelijken

Een studie beoordelen met de studiebijsluiter is echt heel slim. In de studiebijsluiter staan allerlei feiten en cijfers die te maken hebben met de kwaliteit van een bepaalde opleiding. Denk bijvoorbeeld aan studenttevredenheid, het slagingspercentage in het eerste jaar, groepsgrootte en de begeleiding die studenten krijgen. En de ene opleiding Biologie is de ander niet. Kijk goed naar de verschillen om te ontdekken wat het beste bij je kind past.

Het eerste studiejaar

En heeft je kind de keuze gemaakt. Dan kan hij of zij met een dosis gezonde spanning aan het eerste jaar beginnen. Als eerstejaars student is het belangrijk om discipline aan te leren: colleges volgen, opdrachten inleveren en tentamens maken. Daarnaast blijft er genoeg ruimte over voor andere zaken, zoals een bijbaantje of studentenvereniging. De studententijd is een mooie tijd waar je kind zeker van moet kunnen genieten. Ook tijdens de studie blijft u betrokken. Omdat je bijvoorbeeld een financiële bijdrage levert. Ook belangrijk om dit financiële deel van te voren goed uit te zoeken en afspraken over te maken. Toon ook interesse voor de inhoud: Welke vakken volg je? Hoe studeer je? Hoe gaat het? Zo geniet je, op afstand, als ouder mee.

En let op, je kind wordt als volwassene beschouwd als hij of zij gaat studeren (ook als hij of zij nog geen 18 is). Dat betekent dat de opleiding je geen informatie mag geven over de resultaten.

Meerdere toekomstmogelijkheden

Niet gaan studeren is natuurlijk ook een optie. Bijvoorbeeld wanneer je kind echt geen keuze kan maken. Een tussenjaar kan helpen om erachter te komen wat hij of zij wil.

  • 80% gaat meteen studeren
  • 10% tussenjaar
  • 10% deeltijd of niet studeren

    Studie uitval

    Het kan voorkomen dat de gemaakte keuze toch niet de juiste is. Het is dan slimmer om in het eerste jaar te stoppen, dan met tegenzin doorgaan en uiteindelijk in het tweede of derde jaar alsnog te stoppen. Gemiddeld stopt 18% van de eerstejaars op de universiteit in het eerste jaar met de studie. De helft van de uitvallers geeft naderhand ook toe dat ze weinig tijd hebben besteed aan studiekeuze. Je kind kan in dit geval in gesprek gaan met de studieadviseur van de opleiding. Wat ging bijvoorbeeld wel goed, en welke alternatieven zijn er? Overigens is de uitval niet op alle universiteiten en hogescholen even hoog. Er zijn duidelijke kwaliteitsverschillen. Hoe hoog is de uitval bij de opleidingen waar je kind naar kijkt? Je vindt deze gegevens in de ‘studiebijsluiter’.

    De studie-uitval bij Wageningen University is met 10-12% laag (landelijk 18% in 2019-2020). Maar elke student die door een onvolwaardig studiekeuzeproces uitvalt, is er een te veel.