Zero hunger, WURSustainable development goal

3. Gezondheid en welzijn

De meeste gezondheidsproblemen die verband houden met voedsel worden veroorzaakt door slechte eetgewoonten, te veel eten, ondervoeding en de consumptie van verontreinigd voedsel. We hebben handvatten en kennis nodig om deze dingen te voorkomen en zo de gezondheid van mensen te verbeteren via gezonde voeding.

Wageningen draagt internationaal bij aan dit onderzoek door te kijken naar onderwerpen als ‘hoe kunnen we slechte eetgewoonten verminderen’, ‘welke voedingsmiddelen hebben de beste voedingswaarde en gezondheidsbevorderende effecten’, ‘hoe kunnen we deze voedingsmiddelen duurzaam innoveren, produceren en distribueren’ en ‘hoe kunnen we een goed evenwicht bereiken tussen voedselveiligheid en gezonde voeding’. Nieuwe bevindingen over de gevolgen voor de gezondheid van de mens moeten worden omgezet in beste praktijken voor de samenstelling (bijv. herformulering), productie en consumptie van voedsel.

Zorgen voor een gezond leven en bevorderen van het welzijn voor iedereen op elke leeftijd

Voorbeelden van WUR projecten

Gezond voedsel helpt hartpatiënten

Heeft een gezond eetpatroon een positieve invloed op hartpatiënten? Wageningse onderzoekers hebben dit uitgezocht door enkele duizenden hartpatiënten op basis van hun eetgewoonten in twee groepen te verdelen en hen te volgen. De eerste groep had een gezond eetpatroon, en de patiënten uit de tweede groep consumeerden meer suiker, ongezonde vetten en zout. Beide groepen kregen optimale medische zorg. Uit het onderzoek bleek dat het sterfterisico voor ‘gezonde eters’ gedurende 6½ jaar 30 procent lager was. Dat betekent dat gezonde voeding, naast een goede behandeling, bijdraagt aan de kans op een langere levensduur.




SOLARMAL: meer voedsel zonder malaria

Elke minuut overlijdt er een kind aan malaria. De ziekte kost Afrika 12 miljard dollar per jaar aan gezondheidszorg en verloren gegane landbouwproductie. Voor de wereldvoedselproductie is het essentieel dat er een manier komt om malaria te bestrijden zonder insecticiden. Op het Keniaanse eiland Rusinga is de populatie van de belangrijkste malariamug met 70 procent afgenomen door het gebruik van een nieuw ontwikkelde muggenval met menselijke geur. Na de introductie van de geurvallen op het eiland was er 30 procent minder malaria bij degenen die in huizen met een val woonden in vergelijking met degenen die in huizen woonden waar ze nog geen val gekregen hadden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet. De geurval kan ook een oplossing bieden voor ziekten zoals knokkelkoorts
en het zikavirus.