Ciarán Forde benoemd tot nieuwe hoogleraar Sensory Science and Eating Behaviour

21 juni 2021

Het College van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft Ciarán Forde benoemd tot nieuwe hoogleraar en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Sensory Science and Eating Behaviour van Wageningen University & Research, een van de vijf leerstoelgroepen van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid.

Dr. Forde is momenteel Senior Principal Investigator bij het Clinical Nutrition Research Center van de National University of Singapore, als onderdeel van het A*Star Singapore Institute for Food and Biotechnology Innovation. Hij heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van onderzoek naar eetgedrag en voedselinname van kinderen en volwassenen. Bovendien ontwikkelde hij een zeer productieve onderzoeksgroep op het gebied van Sensory-Nutritional Science.

Forde heeft een BSc in Levensmiddelenchemie van de Universiteit van Cork en werkte voor het eerst samen met Wageningen tijdens zijn promotie in de afdeling Voeding in Cork om te onderzoeken hoe intermodale sensorische interacties de waardering voor voedsel onder oudere consumenten beïnvloeden. Van 2004 tot 2010 leidde hij een onderzoeksteam in Sensory, Consumer and Flavor Science bij CSIRO in Sydney, Australië. In 2010 verhuisde hij naar het Nestle Research Centre in Zwitserland als Senior Research Scientist. Daar leidde hij onderzoek naar zintuiglijke waarneming en voedselinname. Om vervolgens eind 2014 zijn eigen onderzoeksgroep in Singapore te starten.

Huidig leerstoelhouder Kees de Graaf gaat met pensioen en vindt dat de groep in goede handen is: “Ik ben verheugd dat Ciarán vanaf augustus naar Wageningen komt als mijn opvolger. Ik ken hem als een inspirerende, stimulerende collega die het vakgebied van de sensorische voedingswetenschap naar een hoog niveau heeft gebracht.”

Dr. Forde is enthousiast over zijn nieuwe uitdaging en hoopt Sensory-Nutrition verder te laten groeien op het gebied van voedselinnovatie, voeding en gezondheid: “Sensorische voedingswetenschap is een belangrijke brug tussen levensmiddelentechnologie en voeding. Het is een brug die de keuze van de consument koppelt aan gezondheid en welzijn door eetgedrag. De groep Sensory Science and Eating Behaviour van WUR wordt erkend als de koploper op dit gebied en ik kijk ernaar uit om in de toekomst verder bij te dragen aan de groei van hiervan.”