Nieuws

‘Urban ClimAdApp’ moet het Amsterdamse stadsklimaat draaglijker maken

article_published_on_label
31 augustus 2016

Warme dagen zijn in de stad veel warmer dan daarbuiten. Dat heeft u zelf tijdens de afgelopen dagen weer gemerkt. Om mensen zelf te laten ontdekken hoe zij in hun directe woonomgeving problemen met betrekking tot hitte en wind op kunnen lossen, wordt op 30 augustus de ‘Urban ClimAdApp’ gelanceerd door Wageningen University. Deze app geeft locatie-specifiek advies over passende maatregelen om het stadsklimaat te verbeteren. Vooralsnog alleen voor Amsterdam.

Urban ClimAdApp

Menig Amsterdammer is bij guur weer wel eens bijna weggewaaid op bijvoorbeeld het Waterlooplein. Of bij een hoog gebouw op de Zuidas. En in deze zomer was er maar één hittegolf met overlast van hitte in de stad, maar de kans is groot dat er volgende zomer weer hittegolven komen. Niettemin zijn hitte en wind in de stad lokale verschijnselen waar stedelingen veel aan kunnen doen. Particulieren kunnen zelf verschillende maatregelen nemen om overlast rondom huis en tuin te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van gevels en de open ruimtes rondom een huis. Ook ontwerpers en planners kunnen veel doen om de openbare ruimte van een leefbaar microklimaat te voorzien, door bijvoorbeeld op de juiste plekken bomen of windschermen te plaatsen, ventilatiegebieden vrij te houden, materialen te gebruiken die weinig warmte opslaan of gebieden zoveel mogelijk van bestrating vrij te houden.

De ‘Urban ClimAdApp’ maakt mensen bewust van de grote speelruimte die bewoners, huiseigenaren, ontwerpers en planners hebben om het stadsklimaat samen beter te maken. Mensen kunnen zelf ontdekken hoe zij de stedelijke omgeving qua klimaat aangenamer kunnen maken. De app geeft per locatie gerichte adviezen over passende maatregelen. Zo zie je in twee clicks hoe je je woonomgeving kunt beschermen tegen hinderlijke verschijnselen van het stadsklimaat.

De app is gestoeld op wetenschappelijke kennis die door specialisten van Wageningen Universiteit is gegenereerd. Als basis voor de app is door de meteorologen Gert-Jan Steeneveld en Natalie Theeuwes een stadsklimaatkaart voor Amsterdam gemaakt. Stadsklimaatadaptatie-specialiste Sanda Lenzholzer heeft een maatregelencatalogus opgesteld die de locatie-specifieke informatie over adaptatiemaatregelen verstrekt. Gert Sterenborg heeft de app geprogrammeerd en Claire Oude Aarninkhof heeft het project conceptueel mee begeleidt. Dit project is een AMS-stimulusproject en wordt gefinancierd door het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en Wageningen Universiteit.

De app is downloadbaar via de volgende links:

Android: download via de Play Store

Apple: download via de App Store