Muggenzifters en mierenneukers

In onze taal komen insecten er vaak niet goed van af. Als je iemand een mierenneuker of muggenzifter noemt, dan klinkt dat niet positief. Maar wat weten we er eigenlijk van?

Muggen ziften kan heel zinvol zijn: in ons Wagenings onderzoek naar malariamuggen worden in geurvallen in Afrika muggen gevangen die daarna gezift moeten worden om te zien welke soorten gevangen zijn en hoeveel. Ons onderzoek is er op gericht de overdracht van de malariaparasiet door muggen te voorkomen en zo de gezondheid van mensen te bevorderen. Malaria is een ziekte waar jaarlijks 300-500 miljoen mensen aan lijden. De ziekte leidt tot 1.5-2.7 miljoen doden per jaar. Daarmee is malaria een van de ernstigste ziekten in de wereld. In Wageningen doen we onderzoek om malariabestrijding aan te pakken bij de bron: de muggen die de parasiet overbrengen. Schimmels kunnen gebruikt worden om muggen te bestrijden. Daarover publiceerden de Wageningse entomologen in Science (een publicatie die we inbrengen in de Battle of the Universities). Dit onderzoek wordt uitgevoerd in Oost-, West- en Zuid-Afrika. Muggenzifters kunnen daar belangrijk werk doen.

Waarom weten we zo weinig van mierenneukers? Mieren paren op een zonnige dag. De gevleugelde mannetjes en vrouwtjes komen tegelijk het nest uit. Ze paren niet direct. Nee, ze vliegen hoog de lucht in. De supermen die de vrouwtjes kunnen volgen mogen hoog in de lucht met hen paren. Mieren houden daarbij niet van pottenkijkers. Iemand die mierenneukers bekijken kan, is dus een zeer goed onderzoeker!

Onderzoek naar seks van insecten kan leiden tot belangrijke bijdragen aan de bestrijding van lastige insecten zoals bepaalde motten: hun sekslokstoffen worden gebruikt om succesvolle seks en dus de productie van eieren en rupsen te voorkomen.

Het boek 'Muggenzifters en Mierenneukers' is te bestellen bij het Laboratorium voor Entomologie: U kunt €20,= plus €2,50 verzendkosten overmaken naar girorekening 9099907 tnv Entomologie, Wageningen Universiteit. Het boek zal dan naar u verzonden worden. Wanneer u de betaling via internetbankieren overmaakt verzoeken we u goed melding te maken van u adres zodat het boek u direct toegezonden kan worden.

Het boek is tevens te koop bij de receptie van Entomologie. De verzendkosten komen hierbij uiteraard te vervallen. De receptie is dagelijks open van 08.00 - 16.30 uur.covermuggenziftersenmierenneukers.jpg