Lezingenserie Insecten en Maatschappij

Een aanzienlijke daling in insectenpopulaties worden op verschillende plaatsen op aarde gemeld. Het motto van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University &Research is: geen leven op aarde zonder insecten! Insecten zijn niet alleen de basis voor het leven op deze planeet, maar ze zijn ook een diepe inspiratiebron voor mensen. Insecten zijn heerlijk, belangrijk, mooi, nuttig en bieden belangrijke ecosysteemdiensten. Wat willen we nog meer?

Deze lezingenreeks geeft een breed beeld van de rol van insecten in de samenleving, met lezingen door specialisten rondom biodiversiteit, voeding, cultuur, technische wetenschappen, landbouw en entomologie. Er zijn voldoende mogelijkheden om te genieten van insecten, als we er maar een open geest voor hebben. Insecten kunnen dodelijke ziekten overbrengen, maar ook helpen bij het oplossen van moorden. Insecten zijn een inspiratie voor kunstenaars, evenals voor de ontwerpers van herentoiletten. Deze en nog veel meer onderwerpen komen voor in de lezingenserie Insects and Society.

Achteruitgang insecten in de stad en daarbuiten

Ouderen herinneren zich nog goed dat je dertig jaar geleden na een lange autorit niet alleen benzine moest tanken maar tegelijk ook de voorruit moest ontdoen van een laag insectenlijkjes. Kennelijk waren de insectendichtheden toentertijd aanzienlijk hoger dan nu. Bij een achteruitgang van insecten denken we vaak aan het buitengebied, maar hoe zit het eigenlijk in de stad? Wat kunnen wij doen om het tij te keren?

Insecten eten, onze toekomst?

Op het grensvlak van stad en buitengebied zijn er recent in Nederland een aantal grote bedrijven opgezet met de kweek van de zespotigen voor veevoer en voor Bug Burgers. Onze kleinkinderen begrijpen waarschijnlijk niet waarom we in 2019 nog moesten wennen aan het eten van insecten.

Insecten zijn inspirerend!

Insecten zijn een inspiratie voor kunstenaars (van Jeroen Bosch tot Vincent van Gogh), voor reclamemakers (tv reclames voor diverse automerken, frisdranken), cartoonisten (onlangs figureerde Poetin nog als Rupsje Nooitgenoeg die Oekraïne opeet). Ook techneuten laten zich maar wat graag door insecten inspireren. Immers, die kleine zespotertjes kunnen van alles. Wij willen dolgraag van ze leren: hoe ze – zelfs als ze slechts één millimeter klein zijn - kunnen vliegen, een boormachine nabootsen die in hout kan boren, of met anderen in een zwerm vliegen zonder te botsen.

Programma 2019:

Van 9 januari tot 13 maart 2019 wordt de lezingenserie 'Insects and Society' gehouden in het Forum op de Wageningen Campus. Entree is gratis; 20.00 uur - 22.00 uur.

Download het volledige programma.

IM poster 2019 web.jpg

Course Insects and Society

To follow the course Insects and Society (ENT-51803) you need to attend all lectures and write an essay on a topic in which insects and society feature, e.g. insects and children books, insects and black magic, insects and pop music, insects and paintings, insects and science fiction etc etc
Registration for Insects and Society (ENT-51803) can be done via SSC.