Nieuws

WUR-wetenschapper spreekt in Europese top over Farm to Fork Strategy

article_published_on_label
11 maart 2021

Tijdens de Seminar Week van het Forum for the Future of Agriculture zal bestuurskundige Jeroen Candel van Wageningen University & Research een bijdrage leveren over de Farm to Fork Strategy van de Europese Commissie. Het seminar vindt plaats op dinsdag 16 maart. In dit event gaat Candel met andere experts uit de voedselindustrie, voedselbeleid, en de Europese Commissie in discussie over de Farm to Fork Strategy.

Het Forum for the Future of Agriculture is dé top over Europees landbouwbeleid. Dit jaar organiseren zij tussen 15 en 18 maart seminars over verschillende onderwerpen rondom het landbouwbeleid in de EU. Candel is als bestuurskundige gespecialiseerd in voedselbeleid gevraagd zijn kijk te geven op drie vragen rondom de Farm to Fork Strategy. In de podcast van Forum for the Future of Agriculture vertelt hij hier meer over.

Farm to Fork Strategy: Een duurzaam voedselsysteem

De Farm to Fork Strategy is deel van de Green Deal van de Europese Unie. Deze Green Deal is het overkoepelende plan van de Europese Commissie om de Europese economie te verduurzamen. De Farm to Fork Strategy is een plan dat opgezet is in 2020 en het beleid uitbreidt van landbouw naar de hele voedselketen: van productie tot consumptie. Candel: “Problemen worden vaak bij boeren neergelegd, maar om een het voedselsysteem te verduurzamen moet de hele keten in beweging worden gebracht. Oók de consument”.

Toch verwacht Candel dat de strategie uiteindelijk vooral directe impact gaat hebben op de landbouw. Zo wil de Europese Commissie het gebruik van pesticiden en kunstmest reduceren, waardoor boeren over zullen moeten stappen naar andere vormen van gewasbescherming en bemesting. Candel legt uit hoe dit komt: “De Europese Unie heeft wel sterke bevoegdheden op het gebied van landbouw en milieu, maar veel minder op consumentengedrag. Ze mogen bijvoorbeeld wel labels op producten verplicht stellen, maar mogen de prijs van deze producten niet bepalen. Dat is aan de lidstaten zelf.”

De strategie is volgens Candel dan ook “een goede eerste stap, maar nog onderhevig aan een aantal obstakels”. Hij gaat verder: “Veel Europese lidstaten en Europees Parlementsleden zijn bijvoorbeeld een stuk minder ambitieus dan de Commissie bij het vertalen van de Farm to Fork Strategy in wetgeving”. Ditzelfde gebrek aan ambities beschrijft Candel in zijn artikel voor Nature Food van oktober 2020 en hierin concludeert hij dat het succes van de Farm to Fork Strategy onder andere afhangt van deze ambities.

De strategie: Hoe nu verder?

Tijdens het seminar zullen Candel en medesprekers een dialoog voeren over drie vragen: (1) “Hoe kunnen we “duurzaam voedsel” concreet maken?”, (2) “Moet de Farm to Fork Strategy vertaald worden naar wetgeving of zijn er andere mogelijkheden om landbouw te verduurzamen?”, en (3) “Welke rol kan ‘voedseldemocratie’ spelen in de transformatie van het voedselsysteem?”. ‘Voedseldemocratie’ houdt in dat er door het hele voedselsysteem, van productie tot consumptie, transparantie is en beslissingen kunnen worden gemaakt.

“In dit event gaan we dus dieper in op de Farm to Fork Strategy”, benadrukt Candel. “Het plan is er, hoe kunnen we het nu implementeren?”. De Farm to Fork Strategy is momenteel alleen nog een agendapunt zonder wettelijke status. Europese wetswijzigingen worden beïnvloed door veel factoren, zoals de politieke wil van lidstaten, het Europees Parlement, en de invloed van lobbyisten. Die verscheidenheid aan stakeholders is ook aanwezig bij het seminar. Candel: “Het wordt een hele interessante discussie met sprekers van verschillende achtergronden”.