De eiwittransitie: een beweging van iedereen
Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam, maar de manier waarop we ze produceren en consumeren is niet langer houdbaar. We moeten toe naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem dat wereldwijd in balans is. Daarom onderzoekt Wageningen University & Research mogelijkheden om de beschikbaarheid, diversiteit en acceptatie van bestaande en nieuwe eiwitbronnen te vergroten.
De huidige eiwitproductie en -consumptie zorgt voor uitputting van natuurlijke bronnen, en dat wordt erger met de groeiende vraag naar dierlijke eiwitten. Bovendien zijn eiwitten niet eerlijk verdeeld over de wereld; overconsumptie en eiwittekorten gaan hand in hand. Voor een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem dat wereldwijd in balans is, moeten we eiwitten dus beter verdelen. Maar het vraagt ook om een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen, zoals micro-organismen. Een meer plantaardig dieet, in lijn met de wereldwijde voedingsrichtlijnen, is ook gezonder. En iedereen kan bijdragen aan dit voedselsysteem van de toekomst: van boer tot consument
Waar doen wij onderzoek naar?
Wageningen University & Research ontwikkelt baanbrekende kennis en technologieën die de eiwittransitie versnellen. De focus ligt daarbij op:
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Lees meer over ons eiwit onderzoek
Nieuws & blogs
-
Duurzaam eiwit van tomatenblad, schimmels en insecten
-
Hoogwaardig Rubisco-eiwit winnen uit tomatenblad: onderzoekers WUR laten zien dat het kan
-
‘Het is niet zo simpel als dierlijk eiwit door plantaardig eiwit vervangen’
-
WUR G.O.: op ontdekkingstocht naar het voedselsysteem van de toekomst
-
Ingrid van der Meer en Remco de Kluizenaar bij De Nieuws BV over de eiwittransitie-audiotour
-
Klankkunstenaar lanceert audiotour over eiwittransitie op Wageningse campus
-
3D-geprinte proteïnepasta bootst dierlijk vet na in vegaburgers
-
Debat: 'Ook ons consumptiepatroon moet op de schop'
-
Kringloopmodel van Hannah van Zanten beloond met prestigieuze FoodShot-prijs
-
Varkens gevoerd met larven even gezond als met soja
Kernpublicaties
- 'Hamburgers in het Paradijs; Voedsel in tijden van schaarste en overvloed' door Louise O. Fresco
- Defining a land boundary for sustainable livestock consumption' by Hannah van Zanten
- De aarde is te klein voor een vleesrijk dieet - Wageningen World nr. 2 2019
- Food Transitions 2030, WUR 2017
-
The protein transition opportunities and challenges in analogues
-
The protein transition Opportunities and challenges in plant based food
-
5s4a: Protein transition pathways and regional innovation ecosystems: characteristics, challenges and promising directions
In: Circular@WUR 2022. - : Wageningen University & Research - ISBN 9789464471625 -
The protein transition
De nationale week zonder vlees, Weekzondervlees, 2022-03-07 -
The geographies of the protein transition (GeoProTrans): Het groene eiwitten innovatie-ecosysteem in Regio Food Valley