CVI, Evaluatie van diagnostische testen

Evaluatie van diagnostische testen

Eén van onze belangrijke taken is de ontwikkeling van diagnostische tests. Dit richt zich op het uitbreiden van het diagnostische arsenaal met testen voor ziektes die nog niet in Nederland voorkomen en op de vervanging van bestaande testen zodat besmettingen sneller aangetoond kunnen worden.

Om diagnostische testen doeltreffend in te kunnen zetten is een gedegen validatie van testsensitiviteit en testspecificiteit nodig. Daarvoor moet de echte status (is een dier werkelijk besmet, scheidt het inderdaad virus uit, etc.) bekend zijn. Een perfecte test met een testsensitiviteit van 100% en een testspecificiteit van 100% (de “goudstandaard”) om die echte status vast te stellen is echter meestal niet voorhanden. In dit soort gevallen - en wanneer de prevalentie laag is - biedt een Bayesiaanse analyse uitkomst.

Binnen de epidemiologiegroep is ruime ervaring opgebouwd met dit soort statistische analyses die succesvol toegepast is op bijvoorbeeld de evaluatie van diagnostische testen voor mond-en-klauwzeer en voor aviaire influenza.

test1.jpg