Waar komt Schmallenbergvirus voor?

Waar komt Schmallenbergvirus voor?

Het Schmallenbergvirus behoort tot de Orthobunyavirussen. Slechts enkele van deze virussen zijn eerder aangetroffen in Europa, zoals het Tahynavirus van de California serogroep. Virussen van de Simbu serogroep, waarmee het Schmallenbergvirus verwant is, zijn nooit eerder in Europa geïsoleerd.

Het Schmallenbergvirus (SBV) werd voor het eerst in november 2011 in Duitsland aangetoond in monsters genomen in de zomer bij ziek melkvee (koorts, verminderde melkgift). Het virus dankt zijn naam aan de plaats Schmallenberg in Noordrijn-Westfalen (Duitsland) waar het eerste monster vandaan komt waarin het nieuwe virus definitief werd vastgesteld.

Na de besmettingen in Duitsland werd in 2011 ook  in Nederland bij koeien het Schmallenbergvirus aangetoond. Het virus verspreidde zich daarna snel naar BelgiĆ« en Engeland.

Inmiddels is SBV in veel landen van Europa waargenomen. Sinds 2014 worden elk jaar enkele gevallen van SBV-infecties in Europa gerapporteerd. Omdat er geen meldingsplicht van de OIE is voor besmettingen met SBV, is het niet altijd duidelijk waar het virus exact rondwaart.

In Nederland wordt sinds 2013 nog slechts een enkele keer Schmallenbergvirus aangetoond. In de afgelopen jaren in maart 2015 bij een lam dat met afwijkingen geboren werd en in juli 2016 in een bloedmonster van een rund dat werd getest in het kader van onderzoek voorafgaand aan export.