Rol Wageningen Bioveterinary Research bij vogelgriep onderzoek

De rol van Wageningen Bioveterinary Research in het onderzoek rond vogelgriep

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is hét instituut dat onderzoek uitvoert naar aviaire influenza, ook bekend als vogelgriep. WBVR test zowel materiaal van pluimvee van bedrijven uit het monitoringsprogramma, als materiaal afkomstig van bedrijven waar een vermoeden van besmetting van vogelgriep is. Ook onderzoekt WBVR dode, wilde
(water)vogels.

Dode wilde vogels

Deze vogels worden vaak door particulieren aangemeld en opgehaald door de GD en AID. Dit gebeurt op verzoek van de overheid om uit te sluiten dat de vogels zijn gestorven als gevolg van aviaire influenza. Het doel is om hiermee de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen om vervolgens het in de omgeving gehouden pluimvee extra te controleren.

De gezondheid van dier en mens

Het doel is zo vroeg mogelijk infecties op te sporen en pluimvee, in de omgeving van een infectiebron, extra te controleren. Naast de laboratoriumtesten adviseert WBVR over bestrijdingsstrategie├źn, risico-inschattingen met epidemiologische modellen en stelt risicoanalyses op. Dit is noodzakelijk om maatregelen te kunnen nemen t├ęgen de vogelgriep. Tevens doen wij continue onderzoek naar vaccinontwikkeling en toedieningsmethoden van vaccins.

Vogelgriep in beeld

Vogelgriep in beeld