Nieuws

Carp Edema-virus vastgesteld bij karpers in Zaandam

Gepubliceerd op
30 juni 2022

Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) hebben het Carp Edema-virus vastgesteld bij karpers in een sloot nabij Zaandam. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Aanleiding voor het onderzoek bij karpers was de grote sterfte die de afgelopen periode onder de dieren werd waargenomen in een sloot naast de Ringweg in Zaandam. Het Hoogheemraadschap nam in overleg met de gemeente Zaandam maatregelen. Zo werden de kadavers geruimd, werd de sloot doorgespoeld en de waterkwaliteit gemeten. Analyses wezen uit dat het zuurstofgehalte, de pH en het zoutgehalte van het water in orde waren. Desondanks werden nog dode karpers aangetroffen. Opvallend daarbij was dat andere vissoorten kerngezond rondzwommen, meldt het Hoogheemraadschap op de website.

Onderzoek

Om de oorzaak van de karpersterfte te onderzoeken, werden enkele vissen gevangen en overgebracht naar WBVR in Lelystad. Hier is vastgesteld dat de karpers het Carp Endema-virus (CEV) hebben. "Dit virus veroorzaakt bij volwassen karpers en koikarpers de ziekte Koi Sleepy Disease", vertelt onderzoeker Marc Engelsma.

Pokkenvirus

CEV is een pokkenvirus dat specifiek bij karpers voorkomt. Andere vissoorten en de mens zijn niet gevoelig voor dit virus. Het virus werd in september 2013 voor het eerst in Nederland aangetoond en sindsdien een aantal keren vastgesteld bij zieke koi en karpers. "Het virus kan direct worden overgedragen van karper op karper, maar ook via water en bijvoorbeeld besmet visgerei", aldus Engelsma.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, is het van belang niet met zieke vissen te slepen tussen wateren en visgerei schoon te maken bij wisselen van vislocaties.

Het Hoogheemraadschap adviseert vissers de sloot langs de Ringweg in Zaandam de komende weken te mijden.