Nieuws

Risicoanalyse vogelgriep 2020/2021

article_published_on_label
22 september 2021

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als medium. Dit staat in de risicoanalyse “Rapid Risk Assessment” van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van september 2021.

HPAI H5 virus heeft kunnen “overzomeren” in Europa en Nederland

In de zomer van 2021 werd het HPAI H5N8 virus in de periode 1 juni 2021 t/m 8 september 2021 nog aangetoond in wilde vogels en pluimvee in Europa. In pluimvee werd het HPAI H5N8 virus gedetecteerd in Litouwen, Albanië, Frankrijk, Denemarken, Polen en Nederland en het HPAI H5N1 virus in Rusland. Zowel België als Rusland hebben een HPAI H5 virus gerapporteerd. In Nederland is er geen HPAI H5 virus gedetecteerd op commerciële bedrijven, maar in Rotterdam, Vleuten, Eemdijk en Heeten is HPAI H5N8 virus gedetecteerd in hobby pluimvee. In wilde vogels is in de periode van 1 juni 2021 t/m 8 september 2021 HPAI H5N8 virus gedetecteerd in Finland, Estland, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Schotland, Litouwen en Nederland. Daarnaast is er HPAI H5N1 virus in Rusland gedetecteerd. In Nederland is in 5 wilde vogels HPAI H5N8 virus, in 1 vogel H5N1 virus en in 1 vogel H5 virus aangetoond in Soest, Bunschoten, Baarn en Klaaswaal. Dit geeft aan dat het virus heeft kunnen “overzomeren” in de wilde standvogels in Nederland. Hiermee is een nieuwe situatie ontstaan, waarbij het HPAI H5N8 virus nog in het land aanwezig is op het moment dat er grote aantallen trekvogels aankomen om te overwinteren.

Start vogeltrek september 2021

De vogeltrek komt vanaf half september op gang, en deze trekvogels kunnen opnieuw HPAI virussen meebrengen naar Nederland. Op dit moment zijn er echter geen signalen van vogelsterfte of detectie van HPAI H5 virussen vanuit de broedgebieden van de wilde watervogels in Siberië. Door de najaarstrek komen er meer wilde vogels in Nederland en tevens zal de omgevingstemperatuur afnemen. Beide factoren dragen bij aan de transmissie van HPAI tussen vogels.

Risico pluimveehouderij ingeschat op medium

Het risicorapport geeft een overzicht van de HPAI infecties die werden gerapporteerd tussen 1 juni 2021 t/m 8 september 2021. Het ingeschatte risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met HPAI is op dit moment medium, wat lager is dan het ingeschatte risico van de vorige analyse. In mei 2021 was het risico namelijk “medium tot hoog”.

Download het rapport van september 2021:

Bekijk eerdere risicoanalyses van vogelgriep in 2020/2021 (onderaan de pagina).