Nieuws

Bij Waddenzee aangespoelde dode kanoeten is vogelgriep geconstateerd

article_published_on_label
23 december 2021

Op 17 en 18 december zijn er enkele honderden dode kanoeten (calidris canutus) aangetroffen op Schiermonnikoog en in Oost-Groningen. In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) enkele dode kanoeten, een scholekster en een wulp, die op dezelfde locatie werden gevonden, onderzocht. In de onderzochte vogels is hoog pathogene H5N1 vogelgriep aangetoond.

Het merendeel van de dode vogels is gevonden aan de kustlijn. De kanoeten stierven zeer waarschijnlijk boven zee en daarvan is een deel aangespoeld. De Waddenzee is een belangrijke pleisterplaats voor wilde vogels in Nederland. Ook Kanoeten overwinteren in Nederland op moddervlakten van getijde gebieden, plaatselijk in enorme groepen.  

Grote groepen dode vogels

Het is niet voor het eerst dat er grote groepen dode wilde vogels met vogelgriep zijn aangetroffen in de Waddenzee. Eind april 2021 werden er honderden dode wilde ganzen, met name brandganzen, aan de Friese en Groningse kust gevonden. In de onderzochte brandganzen zijn HPAI H5N1 virussen aangetoond en enkele HPAI H5 virussen waarvan het N-type niet nader bepaald kon worden.

Dit nieuwsbericht is 11 januari voor het laatst bijgewerkt