Nieuws

Vroegtijdig vaststellen van rhinopneumonie kan uitbraak voorkomen

Gepubliceerd op
3 maart 2021

De internationale paardensportfederatie FEI maakte maandag bekend dat bij een concours in de Spaanse stad Valencia het rhinopneumonie-virus is uitgebroken. Een dergelijke uitbraak van rhinopneumonie zoals in Valencia zou ook in Nederland kunnen voorkomen. Regelmatig worden er in Nederland paarden positief bevonden voor het equine herpesvirus, de verwekker van rhinopneumonie.

Eefke Weesendorp, Hoofd Diagnostiek en Crisisorganisatie bij Wageningen Bioveterinary & Research (WBVR): “Het voorkomen van de verspreiding van het equine herpes virus is cruciaal in het afwenden van een uitbraak. Diagnostiek speelt hierin een belangrijke rol. Vroegtijdige detectie is nodig om besmette dieren zo snel mogelijk te kunnen isoleren.”

Testen in een vroeg stadium

Omdat rhinopneumonie op basis van klinische verschijnselen van de voorste luchtwegen niet onderscheiden kan worden van equine influenza, equine viral arteritis of van andere ademhalings­infecties kan een definitieve diagnose alleen worden gesteld aan de hand van virusisolatie of PCR op neusswabs en bloedmonsters. Dit kan al ingezet worden in een vroeg stadium van de infectie.

Er zijn twee equine herpes virus typen die veel voorkomen. In Nederland komt besmetting met type 4 (EHV4) wijdverspreid voor. EHV4 veroorzaakt vooral griepachtige verschijnselen. Infecties met type 1 (EHV1) komen wereldwijd voor in alle landen met een paardenindustrie van betekenis. EHV1 kan resulteren in ontstekingen van de voorste luchtwegen, soms longontsteking, abortus, sterfte direct na geboorte  of neurologische symptomen bij paarden en ezels. 

De PCR-test, die het virus aantoont, kan onderscheid maken tussen EHV-1 (de verwekker van de uitbraak in Spanje) en EHV-4. Daarnaast kan WBVR antistoffen aantonen, die duiden op het doormaken van een infectie.